La Timișoara s-a semnat recent un contract important de proiectare și execuție lucrări, în cadrul unui proiect interregional româno-sârb ce va face posibilă reluarea navigației pe canalul Bega. Este vorba de contractul de lucrări pentru punerea în siguranță a Nodului Hidrotehnic Sânmihaiu Român, semnat recent între reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Banat și cei ai firmelor de construcții care au câștigat licitația în valoare de 5,65 milioane de euro și contractul pentru dirigenția de șantier, în valoare de aproximativ 87 de mii de euro (sumele includ TVA).

Semnarea a avut loc la sediul Administrației Bazinale de Apă Banat. Au fost prezenți directorul general al Administrației Naționale Apele Române, Victor Sandu, directorul Administrației Bazinale de Apă, Titu Bojin, iar invitat special a fost ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș. Din partea autorităților publice locale a participat președintele Consiliului Județean Timiș, Călin-Ionel Dobra, iar din partea Republicii Serbia a participat Consulul General al Republicii Serbia la Timișoara, Vladan Tadic.

Se vor reabilita barajul și ecluza de la Sânmihaiu Român

Lucrările de punere în siguranță a nodului hidrotehnic Sânmihaiu Român înseamnă reabilitarea barajului stăvilar și a ecluzei, inclusiv montajul utilajelor și a echipamentelor hidromecanice. Derularea execuției lucrărilor va începe imediat ce vor fi achiziționate o dragă multifuncțională și două barje. Conform planificării, în anul 2019 vor fi realizate circa 75% din lucrările la baraj, urmând ca în anul 2020 și în prima parte a anului 2021 să se continue și să fie finalizate restul lucrărilor prevăzute în contract. Lucrările la nodul hidrotehnic Sânmihaiu Român se vor finaliza până în august 2021.

Contractul menționat face parte din proiectul „Reabilitarea infrastructurii de navigație a canalului Bega”, finanțat prin Programul IPA Interreg CBC Romania-Serbia – RORS 15. Valoarea totală a proiectului este de 13,8 milioane de euro (TVA inclus), din care 85% reprezintă finanțare UE, sumă alocată României și Serbiei, prin programul IPA. Partenerii proiectului sunt Administrația Bazinală de Apă Banat – lider proiect, Consiliul Județean Timiş, Secretariatul Provincial pentru Cooperare Interregională și Administrație Regională și VDP Vode Vojvodine, din Serbia.

Proiectul reprezintă o provocare importantă atât pentru comunitatea română , cât și pentru cea sârbească și are drept scop cooperarea comercială și economică a zonelor adiacente Timișoarei și Zrenjaninului prin dezvoltarea legăturilor de transport și a turismului între aceste zone.