De patru secole, Manneken Pis este simbolul orașului Bruxelles, fiind asaltat zilnic de mii de turiști din toate colțurile lumii. Micuța statuie, de doar 60 de centimetri, înfățișează un băiețel care face pipi, iar legenda sa se pierde în negura timpului. O variantă ar fi că în vremurile de demult, trupele loiale Ducelui Godfrey al III-lea de Leuven l-au pus pe nobilul pe atunci în vârstă de doi ani într-un coș și l-au urcat într-un copac, de unde acesta a urinat pe trupele inamice.

Altă poveste, de prin secolul al XIV-lea, sugerează că statuia ar fi fost realizată în semn de recunoștință pentru un băiețel de prin partea locului, care, văzând că dușmanii pun o bombă la temelia zidurilor de apărare ale orașului, a făcut pipi pe fitilul acesteia, stingând-o și salvând astfel orașul.

Manneken Pis a fost contorizat

Manneken Pis, simpatica statuie curgătoare, nu avea, până de curând, un apometru propriu,  iar autoritățile au crezut ani de zile că apa acesteia este recirculată. Cum statuia se află într-un cartier cu mulți consumatori, consumul acesteia a trecut cu ușurință neobservat. Abia anul acesta, un tehnician s-a gândit să monteze un contor de apă în interiorul statuii și nu mică le-a fost mirarea autorităților când au descoperit că micuțul „urina” în canalele orașului 1000, până la 2500 de litri de apă potabilă pe zi, adică suficient pentru uzul a 10 gospodării.

În urma acestei descoperiri, autoritățile locale au montat o instalație de recirculare a apei, astfel încât Manneken Pis să nu mai risipească apa. „Afirmăm cu mândrie că, pentru prima dată după 400 de ani, Manneken Pis nu mai urinează apă potabilă. Primăria intenționează să inspecteze toate fântânile centrale, pentru a se asigura că toate au instalație de recirculare”, afirmă Benoît Hellings, consilier local. El mai spune că se vor verifica de asemenea instalațiile din școli și din centrele sportive, dorind să dea astfel un exemplu și să încurajeze toți locuitorii orașului să fie atenți la consumul de apă.

Manneken Pis pe care îl admiră zilnic miile de turiști nu este însă statuia originală, ci o copie a statuii realizate în 1619 de către Jérôme Duquesnoy. Statuia originală se află într-un muzeu, fiind dusă acolo în urma nenumăratelor tentative de furt. Micuța statuie poartă haine aproximativ 130 de zile pe an și „deține” peste 1000 de costume, cârcotașii considerând că acestea reprezintă o strategie de PR pentru a crește popularitatea unei statui destul de „șterse” de altfel. Peste 100 de ținute din garderoba sa generoasă se află la Muzeul Bruxelles, din centrul orașului, și pot fi admirate în cadrul unei expoziții permanente. Din 1987, Manneken Pis are și o variantă feminină, Jeanneke Pis, respectiv o fetiță prezentată în aceeași ipostază, amplasată în zona străzii Măcelarilor, dar care nu a devenit niciodată la fel de celebră ca și băiețelul.