Oricât de nepotrivit ar suna, pentru o perioadă în care Creștinătatea se închină Luminii și păcii, rapoartele sosite din lumea-ntreagă – acea lume aflată în conflicte eterne, războaie chinuitoare și perspective întunecate – ne prezintă un tablou devastator al balanței viață-moarte, major și nedrept dezechilibrată înspre cea de-a doua… Mai mult, datele prezentate pot părea surprinzătoare pentru cei care nu cunosc fenomenul în amănunt și care percep războiul drept unicul aducător de nenorociri și tragedii umane majore.
Pentru clarificare, un document oficial al Unicef, care analizează date colectate din 16 state prinse în conflicte pe termen lung, a arătat că apa murdară, lipsa infrastructurii sanitare și a igienei omoară de 3 ori mai mulţi copii sub 15 ani și de 20 de ori mai mulţi copii sub 5 ani decât violenţa asociată războiului!
Poveștile de viață (viață?) din zonele de conflict sunt greu și de citit, darmite de înțeles și acceptat, comunități întregi din Sudanul de Sud, spre exemplu, consumă apă nesigură sau deloc…zile în șir, ceea ce pentru noi este de neimaginat. Când nu primesc apă dinspre diverse companii sau ong-uri, familiile nu au nici mâncare, astfel că, în bloc, adulți și copii, se culcă flămânzi și nehidratați.
Să nu vorbim despre Siria și despre mințile diabolice ale celor care-și duc războaiele pentru influență și putere, calcând peste cadavre (și la propriu, și la figurat), deci bombardând, cu bună știință, stații de tratare a apei, foraje, puțuri. În Alep, o staţie de tratare a apei a fost oprită timp de 48 de zile, deși ea deservea 2 milioane de persoane, fără ca cineva din acea zonă neagră a lumii să aibă remușcări. Incredibil, așa-i?
În zonele de conflict, problema apei sigure și a serviciilor de salubritate este una, așadar, de viaţă și de moarte, arată raportul Unicef, care radiografiază Afganistan, Burkina Faso, Camerun, Republica Centrafricană, Ciad, Congo, Etiopia, Irak, Libia, Mali, Myanmar, Somalia, Sudanul de Sud, Sudan, Siria și Yemen.
Comparând datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii legate de violenţa colectivă și de bolile diareice, în intervalul 2014-2016, raportul a arătat că apa murdară și lipsa igienei omoară, în fiecare an, 72.000 de copii sub 5 ani, în timp ce violenţa directă ucide aproximativ 3.400 de copii. Astfel, diareea ucide de 20 de ori mai mulţi copii sub 5 ani în ţările analizate, cu excepţia Libiei și Siriei. De asemenea, bolile diareice omoară de 3 ori mai mulţi copii sub 15 ani decât violenţa directă, cu excepţia Libiei, Irakului și a Siriei!
„Atacurile deliberate asupra apei și salubrităţii sunt atacuri asupra copiilor vulnerabili”, susține unul dintre directorii executive ai Unicef, căci așa este.
Pentru a obţine apa de care au nevoie, copiii sunt nevoiţi adesea să traverseze zone de conflict foarte periculoase, din care nu întotdeauna și scapă, dar lipsa apei aduce tot asta… În Yemen, spre exemplu, un copil moare la fiecare 10 minute din cauza bolilor asociate cu apa necorespunzătoare, precum diareea, malnutriţia sau holera.
În orice context internațional am situa aceste rapoarte devastatoare – Ziua Mondială a Sănătății, Ziua Mondială a Apei, dar mai ales Ziua Drepturilor Omului – oricât de tare doare acest adevăr, crud este că cel puțin 4 miliarde de oameni trăiesc în zone limitate de apă, iar 844 de milioane nu au acces la apă sigură aproape de casă…