Un raport al Uniunii Europene privind starea apelor, publicat recent, este încurajator. Starea apelor s-a îmbunătățit considerabil în ultimii șase ani, spun oficialii europeni, dar este nevoie de îmbunătățiri în continuare, și aceasta rapid, pentru atingerea standardelor de calitate impuse.
Karmenu Vella, Comisar european pentru mediu, afaceri maritime și pescuit a declarat: “Legislația europeană privind apa este un real succes, ce a schimbat, la propriu, sensul unui îndelungat proces de degradare a calității apei. Avem însă mult de lucru în continuare – majoritatea celor 130.000 de corpuri de apă ale Europei nu trec de standardele impuse.” Comisarul a făcut un apel către Statele Membre de a-și uni eforturile pentru a asigura atât cetățenilor europeni, cât și mediului, condițiile optime, în cel mai scrut timp posibil.
Raportul UE examinează felul în care Statele Membre au implementat legislația comunitară privind apa, conform planurilor de management bazinal valabile pentru perioada 2015-2021. Conform unui document al Agenției Europene de Protecție a Mediului din 2018, calitatea corpurilor de apă este mai bună, iar unul din factorii care au înclinat balanța favorabil în acest sens este existența mai multor stații de tratare a apelor uzate, mai noi, care folosesc tehnologii performante și redau astfel, naturii, o apă mai curată. Poluarea cu substanțe chimice, supraexploatarea acviferelor, în principal pentru agricultură, și obstacolele care împiedică curgerea naturală a râurilor sunt aspecte negative, încă rămase nesoluționate.
În ce privește starea apelor, conform directivelor europene din domeniu, aceasta este bună, pentru marea majoritate a apelor subterane și pentru ceva mai puțin de jumătate din corpurile de apă de suprafață, tendințele fiind totuși, și în acest caz pozitive. Raportul concluzionează că după implementarea măsurilor prevăzute până în 2021, va fi cu siguranță nevoie, în continuare de măsuri de reglementare și remediere, care să asigure o stare bună a apelor pe termen lung. Următorul plan european va acoperi perioada 2021-2027, în care se va urmări ca toate apele să atingă o stare bună.
În altă ordine de idei, raportul a analizat și implementarea directivei europene privind inundațiile, observând că în această direcție s-au făcut pași importanți. Pentru etapa întâi a planurilor de management al riscului privind inundațiile raportul confirmă că toate țările europene au înțeles și adoptat conceptul managementului riscurilor, chiar dacă rezultatele diferă de la o țară la alta.