În anul 2016, în Belgia, s-a inaugurat o pistă de biciclete inedită, care trece prin mijlocul unui lac aflat în cadrul rezervației naturale De Wijers din Bokrijk-Genk. De atunci, peste 500 000 de bicicliști au pedalat pe această pistă care a revigorat întreaga regiune.

Traseul pentru biciclete, lat de 3 metri și înalt până la nivelul ochilor, pentru ca oamenii să se poată bucura de priveliște, poartă turiștii pe o distanță de 212 metri prin apă. Lebedele și alte păsări de apă plutesc pe margine, privind curioase cicliștii.  De la inaugurare, interesul pentru această pistă specială a fost imens. Aproximativ 800 de vizitatori pedalează pe aici într-o zi obișnuită, explorând această parte neobișnuită a rezervației. În zilele calde și însorite, în special în weekenduri, numărul turiștilor crește incredibil de mult, ajungând și la 5000.

Imaginea bicicliștilor care par că alunecă prin apă este foarte pitorească, așa încât mulți curioși se adună pe marginea lacului și urmăresc parcursul acestora, făcându-le poze sau filmându-i, pentru ca mai apoi să-i posteze pe bloguri și în social media. De altfel aceste noi medii de comunicare au contribuit enorm la popularizarea acestui traseu, filmulețele, pozele și selfie-urile fiind numeroase. Ele sunt preluate apoi de oameni din întreaga lume și re-distribuite, ajungând astfel la un număr imens de persoane, care altfel n-ar fi știut de existența zonei și pistei prin apă.

La execuția proiectului nu au luat parte numai constructori și arhitecți, ci și biologi și specialiști în conservarea naturii, pentru ca proiectul să nu afecteze zona, ci să o pună în valoare, protejând în același timp speciile de animale și plante, precum și calitatea apei. După finalizarea proiectului, s-a îmbunătățit calitatea apei, dar și habitatul amfibienilor.

Proiectul „Cycling through Water” nu numai că păstrează în condiții optime rezervația naturală și muzeul în aer liber din Bokrijk, dar asigură și dezvoltarea turistică viitoare a zonei De Wijers, care include 700 de hectare cu bălți și lacuri. Pista de biciclete este categoric o atracție pentru turiștii care vor veni și vor împărtăși și altora din experiențele lor.

Succesul acestui proiect a constituit un punct de plecare pentru alte proiecte similare care doresc să conserve natura, făcând-o totuși accesibilă celor care doresc s-o admire.

Foto: https://cyclingthroughwater.com/#photo