A treia conferință a Rețelei Internaționale a Muzeelor Apei a avut loc în luna iunie, în Spania, la Valencia. Evenimentul a reunit peste 80 de experți din întreaga lume și a stat sub semnul diversității culturale și al interdisciplinarității. Ingineri, economiști, sociologi, antropologi și artiști, manageri, academicieni sau comunicatori, reprezentanții organizațiilor membre ale rețelei și-au împărtășit din ideile și proiectele lor, bune practici și modele de referință.

Apa este elementul cheie ce îi unește pe toți acești profesioniști dedicați promovării obiectivelor UE de dezvoltare durabilă, prin aducerea oamenilor mai aproape de înțelegerea importanței majore a apei. Poluarea, protejarea patrimoniului cultural sau aplicarea dreptului la apă, toate acestea au fost teme dezbătute de cei prezenți. „Mărturisesc că progresele făcute de mulți membri ai rețelei în ceea ce privește activitățile educaționale, relaționarea și schimbul de idei generate de conferință, au depășit toate așteptările mele.”, a declarat Eriberto Eulisse, director al rețelei.

În cadrul conferinței a avut loc semnarea noului act constitutiv al rețelei muzeelor apei, o organizație non-profit cu sediul într-un oraș legat pentru eternitate de apă, Veneția. Carta a fost semnată în locul special destinat întâlnirilor publice ale Tribunalului Apei din Valencia, o instituție creată de pe vremea maurilor pentru a media conflictele fermierilor legate de apă și recunoscută astăzi de UNESCO drept „patrimoniu intangibil al umanității”.

Aproximativ 50 de muzee și instituții din 24 de țări, cu un public potențial de 10 milioane de vizitatori pe an, sunt membre ale rețelei muzeelor apei, rețea la care este afiliată și societatea Aquatim, cu Uzina de Apă Industrială. Organizația a fost recunoscută de către Consiliul Interguvernamental UNESCO-IHP (Programul Hidrologie Internațional) în 2018 ca o „inițiativă UNESCO”.