În plină caniculă, chiar și de scurtă durată, venim înspre voi cu detalii cheie legate de utilizarea corectă a aparatelor de aer condiționat, pentru a evita cu toții neplăceri majore. Starea de disconfort termic, evidentă în pline temperaturi de 38-40 de grade Celsius, poate fi ajustată – susțin specialiștii – doar prin adaptarea paralelă a temperaturilor din aparatele “ajutătoare”, altfel…e de rău…

„Muşchii au un rol vital atât în determinarea mişcării, cât şi în menţinerea unei temperaturi optime a corpului. Iată de ce, atunci când intră în contact direct cu temperaturile scăzute ale aerului condiţionat, muşchii vor lucra mai intens pentru a regla statusul termic al organismului. Pentru a accentua senzaţia de răcorire, cele mai multe persoane se poziţionează chiar în direcţia în care bate aerul condiţionat sau în lateral. Însă acest lucru nu face decât să creeze un alt disconfort termic şi să determine muşchii tonici să se contracte mai puternic, riscând astfel să rămână încordaţi. Acesta este momentul în care cele mai multe persoane simt că au rămas „înţepenite”, apar dureri ale muşchilor şi articulaţiilor şi imposibilitatea de mobilizare”, explică un fizioterapeut.

Ca și sfaturi concrete, în fapt reguli serioase, ele sunt câteva, extrem de simple, menite să înlăture orice pericol pentru sănătatea noastră:

  1. Reglaţi temperatura aerului condiţionat, astfel încât să nu existe o diferenţă mai mare de 10 grade între cea de afară şi cea din casă sau maşină. Problemele tind să apară atunci când diferenţa de temperatură este resimţită de organism ca fiind una foarte mare.
  2. Evitaţi contactul direct cu aerul condiţionat şi direcţionaţi-l către mijlocul camerei. Dacă totuşi vă aflaţi într-un mediu în care nu îl puteţi evita, încercaţi să vă protejaţi şi purtaţi o eşarfă în jurul gâtului.
  3. Dacă nu aţi respectat aceste reguli şi aţi rămas „înţepenit”, mergeți grabnic la fizioterapeut.

În plus, specialiștii recomandă duşurile fierbinţi, pentru a obişnui organismul cu o temperatură mai crescută, astfel încât, în momentul ieşirii de la duş, temperatura de afară să fie resimţită ca fiind mai răcoroasă.

Nu în ultimul rând, ideal ar fi să evităm cu toții consumul de lichide cu o temperatură mai scăzută de 4 grade Celsius!