În zilele călduroase și nu numai, o sticlă cu apă, PET sau refolosibilă, are mai toată lumea în rucsac sau în poșetă, când iese din casă. Dacă se poate și reumple pe traseu, cu atât mai bine! Londonezii au la dispoziție, din vara aceasta, noi fântâni publice, legate la rețeaua publică a orașului, pentru a-și potoli setea sau ca să-și refacă „rezervele” de apă de la purtător.

Inițiativa pro-hidratare țintește, cu bătaie lungă, înspre generarea unui volum (cât) mai mic de PET-uri, poluarea cu plastic fiind una din bătăliile importante ce trebuie câștigate dacă vrem să dăm o șansă planetei. 38,5 milioane de sticle din plastic se folosesc zilnic în Marea Britanie, din care doar jumătate sunt reciclate. Peste 16 milioane de PET-uri ajung, așadar, la depozitele de deșeuri, sunt arse sau contribuie la poluarea apelor și solului, niciuna din opțiuni nefiind de dorit. În medie, londonezii cumpără mai mult de trei sticle din plastic în fiecare săptămână.

Primarul Londrei, Sadiq Khan a încheiat un acord cu Thames Water, furnizorul de apă potabilă, pentru construirea a peste 100 de fântâni publice din primăvara acestui an și până la sfârșitul anului 2020. Acesta e doar primul „val” dintr-o investiție de 5 milioane de lire sterline, un parteneriat public-privat la care municipalitatea și compania de utilități contribuie cu părți egale.

Primele fântâni au fost instalate în zone cu aflux mare de public, stații de tren și de metrou, centre comerciale, piețe dar și în locurile de agrement sau recreere. Ele sunt ușor de reperat, datorită designului deosebit – au o uriașă picătură de apă albastră în partea superioară – și sunt astfel construite încât să reziste în aer liber, inclusiv la temperaturi scăzute.

Pe valul eco de inițiative se înscrie și Borough Market, una din cele mai mari și vechi piețe londoneze, ce a anunțat că va avea în curând o a patra fântână în incintă, ca parte a unui proiect ambițios, de a deveni cea mai mare piață „100% fără plastic” din Marea Britanie.

Sursa: The Guardian
Foto: www.london.gov.uk