Am remarcat-o din start. Se detașa de ceilalți printr-o lumină aparte, ridicată și nu căzută pe chipu-i frumos. Cu ea te naști, n-ai cum s-o cauți, ceri și-apoi primești, o ai sau nu. În lumea preponderent masculină a Unității de Implementare Proiecte Europene (UIP) din Aquatim, Iza este o pată de culoare, o bulină de pozitiv și frumos – îi și plac bulinele foarte mult, ca să nu spun cât de bine îi stau – o fată caldă, mereu surâzătoare, chiar și așa, la braț cu destinul propriu, deci cu lupta pentru un permanent „trebuie, se poate!”, căci nimic nu se obține ușor, dar, da, și…nimic nu e imposibil!


Hărăzită cu un prenume de poveste, Izabella noastră poate spune, cu mâna pe inimă, că e mândră de ceea ce a făcut/obținut până acum în viață și că mai are măcar tot pe-atâta ambiție să continue, până la urmă, autocunoașterea limitelor proprii, în fața provocărilor generale pe care ți le așterne, la pas, neprevăzutul. Știe cum e să lupți, din acea perspectivă pozitivă, îi place ținta autodepășirii perpetue, e serioasă, aplicată și dedicată. Muncii, în compania pe care o iubește și pe care și-a dorit-o trecută în CV, enorm, respectiv familiei, într-o ecuație originală și extraordinară pe care și-a asumat-o cu atâta fericire, că merită s-o auziți și să-i vedeți strălucirea! Din ochi, suflet, inimă!
Așadar, Izabella Szigyarto-Salami, 37 de ani, de loc din Marghita, Bihor, de fel mai româncă decât toți românii, îndrăgostită de țara asta și de orașul care a primit-o cu un surâs cuceritor, ca studentă la Facultatea de Hidrotehnică – Amenajări pentru Protecția Apei și Solului, APAS – ultima generație de APAȘI, vorba ei, este fata care are șantierul în sânge și programele europene în minte. În orice secundă.
Iza are un master în Optimizarea Sistemelor Hidrotehnice, în cadrul Facultății de Construcții din UPT, a început un doctorat în Sisteme Alternative de Canalizare – Sistemul vacumat, este diriginte de șantier pentru două categorii de lucrări.


În Aquatim e din anul 2008, când s-a angajat direct în compartimentul care i-a oferit atâtea satisfacții profesionale, s-a ocupat da capo al fine de aplicația POS, a învățat cu o ambiție extraordinară toate detaliile programului, le-a îndrăgit și asimilat fără probleme. Din 2012, a fost numită responsabil Contract Lucrări Compartimentul Rețele Apă-Canal din cadrul UIP-POS, în 2015 a ajuns șef adjunct al aceluiași Compartiment iar, de anul acesta, este responsabil Contract Lucrări în cadrul UIP, având în responsabilitate două contracte de pe fostul proiect și două pe POIM.
Rememorează, cu acea lumină pe față despre care vă spuneam, anii de început în Aquatim, pregătirea serioasă de care a avut parte, dinspre șefii ei, dar și căldura cu care a fost primită în companie: „Imediat după ce m-am angajat, am sunat-o pe mama și i-am spus: mamaaaaa, aici toată lumea se salută cu „Ciao” și nu vorbim cu „dumneavoastră”, e ca într-o familie, sunt deja de-a locului!”.
Bella Izabella n-a iubit niciodată munca de birou și atât, ci combinația între aceasta și…adrenalina numită șantier. Le-a îmbinat dintotdeauna, merge la braț cu ele și acum.
“Înainte de a mă angaja în Aquatim, am lucrat, timp de doi ani, într-o firmă de construcții, cu urmărire de șantier, da, mergeam și urmăream muncitorii! Cred că n-am știut în ce mă bag (râde), de altfel, primul contact cu ieșirea în teren n-a fost chiar unul ușor! Cu timpul, însă, chiar foarte repede, ne-am împrietenit, au văzut că știu carte și-mi cunosc foarte bine munca, practic meseria acolo am învățat-o. Acolo, m-am călit, dar mi-a plăcut la nebunie! Agitație, șantier, misiunea aceasta de liant între el, birou și instituțiile statului.“, povestește, fericită, Iza.
Intrarea în Aquatim a fost o imensă bucurie pentru ea, colegialitățile s-au transformat rapid în prietenii solide, greutățile s-au trecut și se trec împreună, bucuriile se sărbătoresc tot așa. Acum, e singura fată din compartimentul acesta, dar se simte minunat. Zâmbește tot timpul, căci știe că așa se înfruntă sau iubește viața, așa se…bea partea plină a paharului. „Eu am nevoie de motive pentru a fi supărată, nu pentru a zâmbi! Mi-a spus odată o prietenă că, poate, binecuvântarea mea pentru alții este tocmai zâmbetul meu. M-aș bucura să fie așa!”. Așa e, Izabella!
În plan personal, ca-ntr-un basm frumos, în 2015, fata din Marghita s-a îndrăgostit iremediabil de băiatul din gigantul Africii (Nigeria). Iza și David sunt, de anul trecut, soț și soție, extrem de fericiți și uniți precum în jurămintele spuse în acel 13 octombrie. Ușor n-a fost să treacă peste preconcepțiile încă existente, dar replica mamei a fost vitală pentru Iza: „Dacă te face fericită, e tot ce contează!”. Nici tatăl ei nu s-a lăsat mai prejos, odată ce David a acceptat faptul că…pălinca is medicine! Familiile româno-maghiare-nigeriene s-au sudat rapid, de parcă se știau de când lumea, căci ce-i lumea asta până la urmă dacă nu o continuă căutare, găsire și regăsire, indiferent de limbă sau geografie?!


Iza a rămas fascinată de orașul-port Lagos, care are…22 de milioane de locuitori, de culorile Nigeriei, de fericirea pură a oamenilor, de familia lui David, de primirea care i s-a făcut – m-am simțit ca o vedetă, acolo! – de bucătăria africană, de infrastructură și clădiri, de tot! E îndrăgostită de David și Nigeria sa precum iubește România, Timișoara și Aquatimul, astfel că se poate declara, fără strop de exagerare, un om fericit.
Despre Iza aș putea scrie pagini. Iubește voluntariatele, în care e implicată de când a terminat facultatea, alături de prietenele ei de la “cercul”…de tricotat, creat ad-hoc pentru a-și ocupa, de pe atunci, timpul cu lucruri utile. Și despre zecile de familii ajutate, din banii lor, pentru a putea trece peste greutăți, dar și despre acțiunile inedite organizate întru…omenie.
Ăsta-i cuvântul! Asta-i Iza! Un om frumos. Și bun. Și cald. Și rar. Și e colega noastră cu care ne mândrim. Tare! Dac-o vedeți, priviți-i chipul luminos. E tot ce trebuie pentru a vă asigura o zi senină! Ca ea!

P.S. Merit, oare, un gary? Dar un pounded yam?
N.r. Gary este un fel de gris, preparat din semințe de dovleac măcinate, pounded yam e o legume uriașă africană, cu gust de cartof.