Organizația micilor state insulare în curs de dezvoltare, recunoscută ca atare la Conferința ONU referitoare la Mediu și Dezvoltare in iunie 1992, reprezintă un grup de mici țări insulare care se confruntă cu provocări similare: populație mică, dar în creștere, resurse limitate, distanță mare față de alte țări, predispoziție la dezastre naturale, vulnerabilitate în fața șocurilor externe, dependență excesivă față de comerțul internațional și, foarte important, un mediu înconjurător fragil. Creșterea și dezvoltarea acestor țări sunt frânate de costurile crescute la energie și transport, volum de transport internațional  neregulat, infrastructură și administrație publică disproporționat de scumpă, din cauza dimensiunilor reduse etc.

Din păcate aceste state suferă din plin de pe urma schimbărilor climatice, fiind primele care le resimt, în primul rând prin diminuarea resurselor de apă dulce. 71% din micile state insulare se confruntă cu riscul unei crize de apă dulce, cele cu altitudine mică fiind și mai expuse. Pânza freatică a acestor insule este amenințată de infiltrarea apei sărate: 73% din micile insule se confruntă cu riscul poluării apelor subterane. Aceasta este o provocare uriașă pentru niște țări și așa vulnerabile în fața forțelor naturii (tsunami-uri, uragane, inundații sau secetă). Pentru ca micile state insulare să aibă șansa de a-și păstra resursele fragile de apă, este necesară o abordare trans-sectorială și interdisciplinară.

UNESCO, un aliat important

Aceste provocări au făcut obiectul unei întâlniri la nivel înalt organizată sub egida UNESCO, în cooperare cu guvernele insulelor Saint-Kitts-și-Nevis, Seychelles și  Regiunea Autonomă Principe, în cadrul Summit-ului ONU pentru acțiuni climatice de la New York din data de 27 septembrie 2019.

Întâlnirea la nivel înalt, organizată la 27 septembrie 2019 s-a concentrat pe nevoile micilor state insulare și pe provocările cu care se confruntă în privința calității apei, conservării zonelor umede și disponibilității apei. Protejarea apei dulci pe insulele-state afectate a fost în centrul dezbaterilor, directorul general adjunct pentru Științe Naturale, Shamila Nair-Bedouelle, declarând că „este esențială implementarea unui sistem de management al apei continuu și integrat pentru a se asigura sustenabilitatea resurselor de apă dulce din interiorul insulelor, dar și a resurselor marine”.

UNESCO susține, de peste 30 de ani, Organizația micilor state insulare în curs de dezvoltare și continuă să fie un partener de primă importanță, în special după adoptarea Planului de Acțiuni pentru aceste state, în 2016. În același an, 42 de mici state insulare au beneficiat de o evaluare a apelor de adâncime, în cadrul Programului Hidrologic Internațional al UNESCO. Aceasta este doar prima dintr-o serie de măsuri care se conturează cu ajutorul UNESCO pentru a scoate din impas aceste mici insule, care, paradoxal, deși înconjurate de ape, se află în pericol de a rămâne fără…apă.

Foto: https://www.dailymail.co.uk