Dezastrul climatologic de la Antipozi a schimbat radical modul în care lumea privea subiectul greu al dezechilibrelor din natură, evident pentru că imaginile au fost și sunt încă șocante. Oameni și animale, fugind din calea focului ucigaș…în cazul fericit, căci incendiile au luat și distrus vieți nenumărate, semănând o tristețe cumplită.
Specialiștii susțin că fauna sălbatică din Australia, renumită în special pentru koala şi canguri, va avea nevoie de câteva decenii pentru a-şi reveni după incendiile de vegetaţie care continuă să devasteze continentul. Din septembrie, lună care a marcat debutul incendiilor violente, cel puţin 20 de persoane şi-au pierdut viaţa şi o suprafaţă de două ori cât cea a Belgiei a fost mistuită de flăcări.
Incendiile au fost fatale pentru vieţuitoarele sălbatice. Cifrele arată că focarele încă active sunt responsabile de dispariţia a aproape o jumătate de milion de animale într-un singur stat şi va fi nevoie de zeci de ani pentru ca speciile de vieţuitoare sălbatice afectate să îşi revină. Universitatea din Sydney estimează că în statul New South Wales, cel mai afectat de aceste incendii de vegetaţie, 480 de milioane de animale au murit, începând din septembrie. Aceste cifre sunt foarte ”prudente”, au subliniat autorii studiului, iar bilanţul deceselor ar putea fi ”considerabil mai mare”. Vorbim, așadar, despre miliarde de animale decedate?…
Pentru a ajunge la această cifră, cercetătorii au analizat estimări privind densitatea populaţiei acestor mamifere din zonele devastate de incendii. Cifra include mamifere, păsări şi reptile, dar nu şi insecte, lilieci sau broaşte. Numărul animalelor care au pierit ”este probabil mult mai mare de 480 de milioane”, se arată într-un comunicat oficial.
”Putem fi aproape siguri că în zonele mari devastate de aceste vaste incendii majoritatea animalelor sălbatice vor fi moarte. Flora şi fauna vor dispărea, printre acestea numărându-se vieţuitoare din lanţul trofic cel mai mare, la care oamenii de multe ori nu se gândesc”, a declarat un profesor de biologie.
Cele mai afectate au fost populaţiile de koala, deoarece aceste animale trăiesc în copaci, se hrănesc doar cu anumite tipuri de eucalipt şi nu pot fugi rapid din calea flăcărilor.
Autoritățile din Australia au decis să arunce o tonă de legume din elicopter pentru animalele care au supraviețuit incendiului
Guvernul a decis să hrănească, astfel, animalele afectate de incendiile de vegetație din sudul Australiei. Oficialii au aruncat peste 1.000 de kilograme de cartofi dulci și morcovi în zonele populate de animale.
„Aprovizionarea cu mâncare este una dintre strategiile cheie pe care le implementăm pentru a promova supraviețuirea și recuperarea speciilor în pericol”, a declarat Matt Kean, ministrul australian al energiei și al mediului. Animalele reușesc să supraviețuiască incendiilor de vegetație, însă rămân fără surse de mâncare, explică oficialul. „Acestea sunt cele mai ample operațiuni de aruncare de hranei pe care le-am făcut vreodată pentru aceste animale”, a mai precizat ministrul.
Cât privește tragedia de la Antipozi, prestigiosul cotidian Le Monde titra recent: „Nu este un simplu incendiu de vegetație, este o adevărată bombă atomică!”, într-un moment în care Australia evaluează daunele, pe când revista de afaceri americană Forbes vorbește despre o apocalipsă climatică.
Incendiile devastatoare din Australia sunt şi în atenţia climatologilor din toată lumea, care anunţă că efectele se vor resimţi pe o perioadă de 100 de ani, la nivel global.
Predicțiile sunt foarte triste pentru că vorbim practice despre creşterea cantităţii de gaze cu efect de seră pe întregul glob: cantitatea de dioxid de carbon ajunsă în atmosferă, în urma arderii, va duce la creşterea temperaturii medii globale, accelerarea topirii unor gheţari şi fenomene meteo neobişnuite. Incendiile din Australia sunt atât de puternice şi de întinse, încât pot fi zărite din spaţiul cosmic. Șase milioane de hectare de vegetaţie au ars, iar fumul a ridicat în atmosferă 350 de milioane de tone de dioxid de carbon, adică trei sferturi din cantitatea pe un an întreg emisă de Australia.
O altă problemă gravă observată de climatologi, în toată această perioadă, este că funinginea rezultată în urma arderilor a ajuns până în Noua Zeelandă, la peste 2.000 de km depărtare, unde s-a depus pe gheţari care au căpătat o culoare maronie, iar asta înseamnă că vor absorbi mai multă căldură de la soare.
Situaţia este monitorizată în lumea întreagă, inclusiv de specialiştii români, care vorbesc despre formarea unor nori de cenuşă care provoacă în Australia descărcări electrice. Din această cauză, apar noi focare.
„Sunt şi efecte datorate acestor nori pyrocumulonimbus care injectează particule de funingine în atmosfera înaltă, în stratosferă. Acolo, particulele pot sta până la 5 luni. Iar acolo unde concentraţia e mai mare, se va încălzi mai mult.”, susține un specialist român.
Efectul imediat? Apariţia unui ciclon în apropierea Australiei! Nu se ştie dacă vântul puternic şi precipitaţiile pe care acesta le poartă vor ajuta la stingerea incendiilor sau le vor agrava. Timpul ne va edifica…important rămâne evenimentul și consecințele sale dramatice. Odată calmă și așezată, din toate punctele de vedere, Australia fumegă trist, acum, ca după apocalipsă. În fapt, pentru fascinanta țară și oamenii ei cam asta a și fost…mai este încă…