Știați că Bolero este o compoziție muzicală pe care Maurice Ravel a considerat-o un simplu studiu de balet, pentru orchestră, nefiind conștient o bună bucată de vreme de…magia ei? N-avea de unde să știe, pe atunci, că Bolero va face obiectul celei mai largi difuzări dintre toate operele sale, scopul inițial fiind unul foarte…tehnic să spunem: o creație imediată pentru dansatoarea rusă Ida Rubinstein.
De ce o introducere pe note, în cazul unui material…pe vorbe? Pentru că muzica este aliata numeroșilor noștri colegi din Aquatim, un partener de cursă lungă, o certitudine, de-a lungul vieții personale și profesionale, pentru că, până la urmă… „muzica este un răspuns căruia nu i s-a pus nicio întrebare”, după cum, unic, o definea Nichita Stănescu.
Cât despre duo-ul Bolero/Ravel, aici ajungem la personajul interviului nostru de ianuarie, Dumitru Stoian, șef Sector Mentenanță Construcții din Aquatim SA, îndrăgostit pe veci de opera muzicală atât sensibilă a compozitorului francez.
Mitică, pentru prieteni, este omul pe care îl remarci imediat, dar nu așa cum ați putea crede, ci pentru căldura care i se citește pe față și care vine, certific!, dintr-un interior foarte frumos. Bărbații fug de sensibilitate, știm asta, evită să se deschidă complet pe subiecte de…inimă și suflet, însă Mitică n-are cum masca bunătatea care-l caracterizează total, ea se vede, pur și simplu.
Tocmai întors dintr-o excursie minunată, în țara faraonilor, oferită de fata cea „mică” – antamată recent de Google Elveția! – colegul nostru povestește, cu emoție, întregul substrat al experienței unice egiptene. Precizăm că Mitică are o familie ca-n filme, armonioasă și frumoasă, soția Camelia și fetele Bianca și Diana fiind farul său, de-o viață, pentru o viață!
“Am fost toți patru, de fapt cinci, pentru că fata noastră cea mare se va căsători în curând, deci și cu viitorul ginere, într-o excursie de suflet, de mare suflet! Bianca va pleca în curând din țară, iar Diana …la casa ei, astfel că acest ÎMPREUNĂ din Egipt a fost unul aparte, puternic! Îmi iubesc familia, a fost și este esențială în viața mea. Dacă ești fericit acasă, altfel lucrezi la serviciu. Soția și fetele mele deosebite mi-au oferit…tot! Această experiență unică, pe meleagurile unei civilizații extraordinare, ne-a emoționat foarte mult!“, povestește Mitică.
Cine este, așadar, Mitică Stoian, dincolo de căminul numit familie, deși cele două planuri nu se pot despărți vreodată?!
Vine dintr-o zonă feerică a României, Poiana Sibiului – din fața casei părintești se urcă pe Transalpina – a făcut liceul la Sibiu iar, în 1985, a intrat la Facultatea de Mecanică din cadrul UPT, decizia privind Timișoara fiind luată de dragul surorii sale, care era deja aici…care acum este…dincolo…pentru că încercările majore ale vieții și morții nu întreabă niciodată, nimic.
Planul său profesional viza, cert, reîntoarcerea în zona Sibiului, odată cu absolvirea studiilor superioare, doar că, la Timișoara, Mitică și-a întâlnit sufletul pereche și a decis că merită, pentru Camelia, să rămână aici. Și-a meritat din plin, după cum spune.
În Aquatim, lucrează din 1 august 1991, a început de jos, ca muncitor necalificat la Formația de Construcții din cadrul Uzinei 4 Filtre, unde a participat la un proiect major: reparația capitală a filtrului 3. Din septembrie 1994, le-a devenit șef foștilor colegi, fiind numit șef Formație Construcții, postură care l-a incomodat puțin, pentru că, vorba lui, îi era dificil să dea cu barda…când se impunea.
„Eu sunt un om pașnic, un moderator să zic, nu-mi plac stările conflictuale, încerc să rezolv totul cu calm, rațiune și bună înțelegere. Ne-am sudat, atunci, echipa frumos, merg pe ideea aceasta întotdeauna, că echipa e foarte importantă în orice. Mă consider un om bun, poate am avut și am de pierdut din cauza asta, dar eu nu mă pot schimba și nici nu vreau.„, este crezul lui Mitică.
Din 2005, este șef Sector Mentenanță, din 2013, șef Secție Mentenanță, iar din 2016 până în prezent șef Sector Mentenanță Construcții. Mitică susține că n-are în ADN vreun indiciu potrivit căruia menirea lui în Aquatim ar fi cea de șef, nici vorbă, așa a fost să fie, poate, sigur zic eu, pentru că a fost, întotdeauna, serios, echilibrat și implicat. Admite că e foarte greu să lucrezi cu oamenii, de fapt e cel mai greu lucru, dar, fiind un tip neconflictual, și-a câștigat respectul și prietenia colegilor pe care îi are în subordine, dar și aprecierea superiorilor.
Pentru Mitică, familia Aquatim nu e doar un concept care dă bine în exterior, ci o realitate. Evident că idealul nu există, familia ideală până la urmă e o utopie, însă compania în care lucrează de 29 de ani este, cert, un „acasă” frumos. E mândru de oameni, e fericit că a gestionat la fel de fericit majora lucrare de amenajare a parterului instituției, acum un spațiu deschis ca-n orice companie din străinătate, are amintiri extraordinare de aici, își va face altele, pe măsură, în anii ce vin.
Timpul, pentru Mitică Stoian, se scurge foarte repede, acceptă senin că lumea se schimbă – chiar dacă viteza este una care l-ar speria și pe Einstein – și că e musai să ne adaptăm la acest contemporan gen SF, căci, așa cum spune, din punct de vedere științific, se numește progres!
„Totul e, acum, foarte util, tehnologia ne salvează din orice, în orice situație. E obligatoriu să ținem pasul cu avansul pe care-l trăim zi de zi, pe unii îi depășește, alții se adaptează foarte ușor. Nu ține doar de vârstă, ține de atitudine și perspectivă.”.
Mitică a muncit de când se știe, aici, dar și în particular, astfel că a atins performanța extraordinară de a-și face, cap-coadă, toata casa, de a-i ajuta și pe alții să-și amenajeze spații și locuințe de invidiat, dintr-un imbold interior pe care îl are din copilărie. Trăind într-o zonă de munte, cu oameni harnici și ambițioși, a asimilat teza muncii drept obligatorie pentru o viață împlinită.
Îi e dor de oamenii lui de acolo, din Poiana Sibiului, îi place foarte mult și aici, se visează frecvent odihnindu-se, la un moment dat, într-o…liniște pe care ți-o dă doar un sătuc feeric de munte, fără strop de stres sau agitație, dar astea-s planuri de viitor îndepărtat.
Consideră că o copilărie fericită este esențială pentru a nu porni în viață cu traume, că fericirea se atinge atunci când îți găsești sufletul pereche și-ți zidești o familie indestructibilă , că trebuie să fii mulțumit cu ceea ce ai realizat pe forțele tale, mici, mari, dar ale tale, că munca este, cum zice cântecul, ticket to Heaven, „să fii om bun, să-ți ajuți aproapele, să fii cald, să zâmbești!”, adică…să fii Dumitru Stoian!
Pe noi, fetele de la Comunicare, ne leagă amintiri nenumărate. Făr de ajutorul lui Mitică și-al oamenilor săi n-am fi putut să bifăm frumos acțiunile importante ale Aquatim, fără șarmul său n-am fi putut să ne gestionăm…agitațiile inerente sau impasurile fizice, în desfășurările de forțe majore, implicate în aceste evenimente. Practic, într-o declarație de dragoste sinceră, dragă Mitică, fără tine, suntem totalmente niște neajutorate!
„Un cap bun și-o inimă bună sunt întotdeauna o formidabilă combinație”, a zis-o atât de complet Nelson Mandela, o confirmă unii dintre noi, zi de zi. Mitică…secundă de secundă! Mândri să-ți fim colegi!