Pentru panourile solare este dificil să producă energie atunci când ninge. Cum iernile devin tot mai grele din cauza schimbărilor climatice, producerea energiei regenerabile în sezonul rece va deveni o provocare serioasă în anii următori. Din fericire, cercetătorii de la UCLA au inventat o metodă de producere a energiei din…  zăpadă.

Aparatul se numește nanogenerator triboelectric care utilizează zăpada (prescurtat „snow TENG” de inventatorii săi) și generează energie cu ajutorul electricității statice. Directorul proiectului, Richard Kaner, explică faptul că electricitatea statică se produce atunci când un material care eliberează electroni vine în contact cu unul care îi atrage. Zăpada, în mod natural,  are o încărcătură pozitivă prin eliberare de electroni, devenind astfel materialul perfect pentru a genera energie electrică.

„Zăpada are sarcină electrică pozitivă, așadar ne-am gândit: de ce să nu adăugăm și un material cu încărcătură negativă pentru a crea electricitate?”, adaugă cercetătorul în chimie și biochimie Maher El-Kady, membru al echipei și co-autor al raportului publicat în jurnalul Nano Energy.

Conform UCLA, snow TENG este confecționat din silicon, care are o sarcină electrică negativă. Odată ce dispozitivul colectează suficienți electroni, acesta transformă sarcina în electricitate. „Aparatul poate fi folosit în zone izolate, pentru că se autoalimentează și nu necesită baterii”, explică Richard Kaner. El și echipa lui speră să integreze aparatul lor în panourile solare existente, pentru ca oamenii să beneficieze de energia produsă de panouri pe tot parcursul anului, chiar și atunci când ninge. Deși snow TENG produce o cantitate mică de electricitate, echipa care l-a creat consideră că acesta va fi util ca și tehnologie complementară integrată în panourile solare.

Alte aplicații

Kaner mai menționează că aparatul face mai mult decât să producă energie regenerabilă. Snow TENG poate de asemenea să calculeze cantitatea medie de zăpadă, viteza și direcția vântului.

Aparatul poate fi folosit totodată pentru măsurarea performanțelor celor care practică sporturile de iarnă. TENG poate monitoriza săriturile, mersul sau alergatul și, fiind flexibil,  poate fi atașat cu ușurință pe talpa încălțărilor. În viitor, tehnologia TENG ar putea fi folosită și pentru alte aplicații utile în perioada de iarnă.

Snow TENG nu este primul aparat inventat de Richard Kaner, Maher El-Kady și colegii lor. În anul 2017, aceștia au creat un aparat alimentat cu energie solară care produce atât energie cât și combustibil, iar în 2019 au realizat un transmițător de date de mărimea unei monezi, complet ignifug, rezistent la temperaturi extreme, care poate fi integrat în echipamentul pompierilor și care transmite în timp real date despre condiția celui care îl poartă, astfel încât dacă un pompier este prins într-un incendiu, colegii să știe exact locația aestuia pentru a-l salva.

Sursa: www.inhabitat.com Foto: https://www.flickr.com