Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a proclamat, în urmă cu doi ani, ziua de 24 ianuarie drept Ziua Internațională a Educației, pentru a sublinia rolul educației pentru dezvoltare și pace în lume.
Acum, în secolul XXI, 258 de milioane de copii și tineri nu merg la școala iar 617 milioane de copii și adolescenți nu știu să citească și să facă simple calcule aritmetice. Educația este cea mai de preț resursă regenerabilă a umanității, iar sărbătorirea ei în 2020 o va reafirma ca un drept fundamental și un bun public, se arată pe site-ul UNESCO dedicat acestei zile speciale.
Educație, cunoaștere, învățare, transmiterea cunoștințelor, sunt valori împărtășite de Aquatim, o companie ce își asumă cu seriozitate misiunea de a conștientiza și educa comunitatea în sensul prețuirii resurselor de apă și protejării mediului. Fapt dovedit de numeroasele programe educaționale, activități și evenimente prin care Aquatim se deschide către publicul tânăr, și nu numai, și intenție concretizată, probabil cel mai bine, în tot ceea ce se întâmplă la centrul educațional Aquapic al companiei de apă, centru ce a încheiat al doilea an de activitate. Despre cum a crescut (frumos și sănătos!) Aquapic și ce s-a întâmplat aici în 2019 citiți în rândurile următoare.
Deschis în primăvara anului 2018, la vechea Uzină de Apă Industrială din Timișoara centrul Aquapic a fost construit de Aquatim, fundația Aquademica și Asociația Urban Survey, cu sprijinul ING Bank România (grant în valoare de 75.000 Euro), fiind un proiect câștigător al competiției naționale Urbaniada. Destinat grupurilor de elevi însoțiți de cadre didactice, Aquapic este locul în care copiii învață lucruri interesante despre apă, prin joc și experiment.
Peste 2.000 de copii au vizitat Aquapic anul trecut. Activitatea a început în forță, în luna aprilie, cu peste 200 de copii înscriși în săptămâna 15-19 aprilie, o săptămână „altfel”, pentru multe unități de învățământ din Timișoara.
În luna mai, circa 200 de elevi din clasele II-V au participat la un program inedit: campania educațională Academia de Poliție a Apei organizată de fundația Aquademica, în parteneriat cu firma Vestra. Obiectivul campaniei a fost de a-i învăța, prin joc, pe copii, despre importanța consumului responsabil și prevenirea risipei de apă. Pregătiți pe instalația interactivă construită de Vestra, proaspeții „polițiști ai apei” au și primit o primă misiune – inspectarea instalațiilor interioare de apă de la ei de acasă. Iar procese verbale ale inspecțiilor făcute de „polițiștii apei” au fost trase la sorți, ca taloane de concurs, rezultând 33 de premii, dintre care trei locuri în tabăra de echitație Cai de Vis, din județul Botoșani, au fost oferite de Vestra Industry. Câștigătorii concursului au fost invitații speciali, de Ziua Mondială a Mediului (5 iunie), la Aquapic, unde Aquatim, Administrația Bazinală de Apă Banat și Palatul Copiilor au pregătit ateliere interactive pentru 30 de copii timișoreni, astfel încât să le stimuleze copiilor curiozitatea față de natură și știință.
Vacanța de vară nu a pus capăt activităților Aquapic, ci dimpotrivă a făcut mai mult loc pentru programe interesante, ce îmbină relaxarea cu învățarea de lucruri noi. Centrul a fost, așadar, partener și gazdă pentru activități și proiecte ale școlilor de vară, cu tematici care de care mai interesante.
O astfel de întâlnire a fost cea dintre Aquapic și tabăra urbană de știință Noi ȘTE@M!, proiect finanțat prin programul Științescu al Fundației Comunitare Timișiara. Împreună cu 20 de copii care au terminat clasa a VI-a am citit, am povestit, am făcut experimente și am învățat să scriem și să vorbim ca „oamenii de știință”. Sezonul s-a încheiat la Aquapic, în octombrie, cu un trimvirat fericit, din nou sub umbrela Științescu. Aquatim și Aquademica au făcut echipă cu inițiatorii proiectului de educație urbană pentru sustenabilitate Plastelier TM, Minilaboratorul centrului a gazduit un atelier, în fapt o lecție aplicativă de chimie, unde participanții, cu vârste între 12 și 18 ani, au descoperit aflat lucruri interesante despre plastic și au învățat cum să combată poluarea mediului cu astfel de materiale.