“To oneiro” înseamnă “Visul”, în limba greacă și este cartea înotătorului paralimpic și campion mondial, Antonios Tsapatakis. A fost scrisă în anul 2016, împreună cu Elena Thoidou, cu scopul familiarizării copiilor și al părinților lor într-un subiect sensibil: conceptul de egalitate, concomitent cu transmiterea de mesaje semnificative cu privire la copiii cu nevoi speciale.

Antonios Tsapatakis este protagonistul rubricii „Fotografia lunii” din primul număr pe anul 2020 al publicației Aquaștiri. Povestea lui este impresionantă și merită spusă.

Tsapatakis a crescut în superbul oraș Chania din Creta. La vârsta de cinci ani, a început să înoate în piscina publică din Chania. La 12 ani, a devenit atlet de polo al clubului de înot din Chania, câștigând premii deopotrivă la înot și la polo.

În anul 2005, s-a înscris la Academia de Poliție a Greciei. Un an mai târziu, în decembrie 2006, chiar în afara piscinei unde își petrecuse jumătate din viață ca jucător de polo, a plecat cu motocicleta, într-o plimbare obișnuită, însă, din cauza vitezei excesive,  a pierdut controlul, a fost proiectat violent pe trotuar, rezultând paralizia membrelor inferioare.

Tragedia cumplită nu l-a oprit pe frumosul grec să reintre în piscină, la doar 9 luni după ce a devenit paralizat, iar în 2009, a început să înoate în echipa sportivilor cu nevoi speciale din Megalonissos.

Antonios Tsapatakis a declarat că ceea ce l-a condus înapoi la viața sportivă și la înot a fost nevoia acută de independență, activitate, libertate, chiar și în noile coordonate de sănătate, pe care, de altfel, le-a acceptat cu maturitate.

Înotătorul paralimpic și campion mondial, Antonis Tsapatakis, a câștigat numeroase titluri sportive și a stabilit recorduri atletice la nivel național, european și internațional. A concurat la proba de 100 de metri bras, fascinând o lume întreagă.

Iubește să înoate în mările Greciei și militează pentru efectele benefice ale apei asupra omenirii, atât fizice cât și psihice. Este modelul sportivilor aflați în situații similare, copii și adulți, dar și dovada că nu degeaba…Zorba s-a născut grec!