Societatea Aquatim a fost astăzi gazda unui seminar regional pe tema îmbunătățirii performanței operaționale, organizat în cadrul proiectului „Asistența tehnică pentru consolidarea capacității sectorului de apă și apă uzată în Romania“, implementat de consorțiul Ramboll-BDO sub coordonarea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Seminarul, adresat operatorilor de apă din România, este al șaselea dintr-o serie destinată implementării unei strategii de consolidare a capacității instituționale în sectorul național de apă și apă uzată. La acțiune au participat circa 40 de reprezentanți ai operatorilor regionali și asociațiilor de dezvoltare intercomunitară din regiune.

Prima parte a seminarului a fost dedicată evoluției personalului și relațiilor cu clienții, factori cheie ce definesc performanța unei organizații iar a doua a fost axată pe latura tehnică, cu detalii specifice despre întreținerea și exploatarea companiilor din sectorul de apă.

În ce privește resursele umane, experții au insistat pe aspectele legate de instruiri, delegarea responsabilității, planuri de dezvoltare și oportunități pentru angajații companiilor de utilități, iar pe subiectul relațiilor cu clienții s-a vorbit despre
site-uri web, facturare, informare și așteptările clienților.

Îmbunătățirea perfomanțelor tehnice ale companiilor de apă este legată, potrivit strategiei recomandate de experții BDO, de planificarea mentenanței pe baza sistemelor integrate și evidențelor online. Au mai fost aduse în discuție și utilizarea sistemelor automate de control a proceselor, SCADA și formularea unor indicatori cheie de performanță.

Întâlnirea din Timișoara încheie practic un „turneu” dedicat îmbunătățirii performanței operaționale a companiilor de apă, acțiuni similare având loc în perioada februarie-martie în Cluj, Iași, Mediaș, Craiova și Galați.

Asistența tehnică oferită de BERD operatorilor regionali din sectorul de apă din România vine în sprijinul gestionării proiectelor din Programul Operațional de Infrastructură Mare, program prin care Aquatim va realiza în următoarea perioadă investiții pentru dezvoltarea sistemelor de apă și canalizare din județul Timiș, în valoare de 180 de milioane de Euro în județul Timiș.