Una dintre cele mai mari companii de apă din Marea Britanie a anunțat recent că a alocat 1,2 miliarde de lire sterline pentru investiții de mediu în următorii 5 ani. Programul de măsuri și investiții, asumat de Severn Trent, este unul ambițios, menit să îmbunătățească starea mediului și să reducă la zero, până în 2030, impactul generat de această companie asupra mediului, responsabil de schimbările climatice.

Cu acest buget, compania de apă mizează să câștige în următorul deceniu „pariul triplu pe carbon”, și anume zero emisii, folosirea energiilor regenerabile pentru acționarea pompelor, în proporție de 100%, și o flotă de vehicule exclusiv electrice. Severn Trent va investi și în proiecte pentru îmbunătățirea biodiversității pe 5.000 hectare de teren până în 2027 și a promis că va colabora cu 9.000 de fermieri pentru implementarea unor soluții și metode naturale care să reducă necesarul de îngrășăminte chimice. Tony Juniper, președintele rețelei Natural England, a declarat că planurile companiei de apă vor contribui la reconstruirea pădurilor și turbăriilor din Marea Britanie cu un impact „foarte semnificativ” asupra protejării speciilor și restabilirii calității solului.

Liv Garfield, director executiv al Severn Trent, a explicat că responsabilitatea asumată de compania sa vizavi de mediu este una extrem de serioasă și importantă, care vizează implicit și clienții, iar performanța financiară va rămâne la același nivel. „Credem cu tărie că întreprinderile cu un scop social puternic pot oferi rezultate mai bune și mai durabile pentru toate părțile interesate, pe termen lung”, a spus Garfield, citată de publicația britanică The Guardian.

1% din profitul anual al Severn Trent, sumă ce depășește de regulă 10 milioane de lire sterline, va fi direcționat către fondul său comunitar care finanțează proiecte propuse de comunitățile locale.

Severn Trent furnizează servicii de alimentare cu apă potabilă și epurare a apei uzate pentru aproximativ 8 milioane de oameni, aria de operare cuprinzând partea centrală a Angliei și o mică zonă din Țara Galilor. Anul trecut Severn Trent a raportat investiții de 769 milioane de lire sterline în proiecte noi pentru clienții săi, cifre record pentru ultimii zece ani. Tot atunci, reprezentanții companiei au anunțat că în exercițiul fiscal 2019-2020, plănuiesc să investească 1.300 de lire sterline pentru fiecare client, în scopul îmbunătățirii serviciilor. Tarifele practicate de Severn Trent sunt cele mai mici din Anglia, și aceasta timp de zece ani la rând.

Severn Trent și-a asumat actualele angajamente ambițioase de mediu în urma cerințelor autorității de reglementare din domeniu de a face investiții de îmbunătățire a serviciilor, protejare a mediului și reducere a efectelor schimbărilor climatice, cu impact minim asupra tarifelor. Alte companii mari de apă nu împărtășesc însă convingerea Severn Trent că mediul trebuie să aibă prioritate zero și intenționează să facă apel împotriva deciziei autorității de reglementare, pentru prima dată de la privatizarea serviciilor de utilități în Regatul Unit.