Din 1950, în fiecare 7 aprilie, planeta marchează Ziua Mondială a Sănătății. Teoretic, în viziunea Organizației Mondiale a Sănătății, astăzi îndeosebi este accentuată oportunitatea de a ne concentra asupra unei probleme de sănătate publică proritară la nivel global. 7 aprilie este data la care a intrat în vigoare Convenţia OMS.

Cum Covid-19 a reușit contraperformanța de-a închide practic, sanitar, social și economic absolut tot, în acest an, Ziua Mondială a Sănătății este un moment unic, deloc festiv, de analiză și acțiune împotriva pandemiei care ne-a resetat ca oameni.

În ultimii 50 de ani, marcarea Zilei Mondiale a Sănătăţii a scos în evidenţă aspecte importante legate de sănătate, cum ar fi sănătatea mintală, îngrijirea mamelor şi a copiilor, dar şi schimbările climatice cu repercusiuni asupra sănătăţii.

Protejarea oamenilor de consecinţele financiare ale plăţii pentru serviciile de sănătate din propriile lor buzunare reduce riscul ca oamenii să fie împinşi în sărăcie în urma unei îmbolnăviri neaşteptate care îi determină să-şi utilizeze economiile sau să facă împrumuturi, ceea ce le poate distruge viitorul atât al lor cât şi al copiilor lor. O sănătate bună permite copiilor să înveţe şi adulţilor să asigure un trai decent, ajută oamenii să scape de sărăcie şi oferă o bază importantă pentru dezvoltarea economică pe termen lung. Astfel sună recomandările OMS, pe timp de…pace. Pe timp de pandemie, astăzi, întreaga lume își pune speranța în corpul medical salvator, în găsirea remediilor rapide și inteligente împotriva acestui nou virus amenințător, în depășirea cât mai grabnică a stării de fapt deloc îmbucurătoare și într-o repornire fericită a lumii pe care odată o știam drept firească.

Ca o ironie deloc întâmplătoare, există și Ziua Mondiala a spălatului pe mâini. Ea se marchează, an de an, pe 15 octombrie. Practic, de anul acesta, cele două momente pot fi unite și percepute drept la fel de importante, odată ce pandemia prezentă ne-a demonstrat cât de mare este legătura între o igienă serioasă a mâinilor și sănătatea generală.

Aceasta din urmă a fost decisă în anul 2008, declarat atunci de Națiunile Unite drept An Internațional al Stării de Salubrizare, când peste 120 de milioane de copii în peste 70 de țări s-au spălat pe mâini cu săpun.

De atunci, peste 200 de milioane de persoane sunt implicate în acțiuni de informare privind necesitatea spălatului pe mâini, susținute de instituții guvernamentale și internaționale, organizații ale societăților civile, companii private sau persoane fizice.

Ziua Mondială a spălatului pe mâini este adresată în special copiilor, ținând cont de bolile ce-i afectează, precum cele diareice și respiratorii. Anual în lume se înregistrează peste 1,7 miliarde de cazuri de diaree la copii iar 760.000 de copii mor înainte de a împlini vârsta de 5 ani din cauzele amintite. Potrivit OMS, simplul act de spălare pe mâini cu săpun poate reduce riscul bolilor diareice cu până la 47 la sută.

Așadar, informați și edificați total, în aceste zile, de importanța sănătății, sub aceste aspecte în detalii cheie, putem exprima și o convingere: nimic nu este imposibil, nici chiar victoria împotriva Covid-19!