Comisia Europeană este, astăzi, gazda unei videoconferinţe internaţionale care îşi propune strângerea de fonduri destinate dezvoltării unui vaccin şi a unor tratamente eficace împotriva noului coronavirus. Vorbim despre un maraton mondial al donatorilor care se așteaptă să strângă cel puţin 7,5 miliarde de euro. Fondurile vor fi alocate organizaţiilor de sănătate şi reţelelor de cercetare.
Demersul are ca scop să pună laolaltă resurse pentru dezvoltarea rapidă a unui vaccin şi a unor tratamente eficace şi, ulterior, să le facă disponibile la nivel mondial, la preţuri accesibile.
Evenimentul va fi găzduit la Bruxelles de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen:
“Este numărătoarea inversă pentru maratonul nostru mondial al donatorilor. Pe 4 mai, vrem să reunim întreaga lume pentru a obține rezultate în materie de prevenire, diagnosticare și tratamente împotriva coronavirusului. Obiectivul nostru este să strângem fonduri și să punem bazele unei cooperări globale fără precedent între organizațiile de sănătate și toți partenerii relevanți. Invit pe toată lumea să contribuie și să se alăture răspunsului global la coronavirus”, a declarat oficialul european.
Printre participanţi se vor afla cancelarul german Angela Merkel, preşedintele francez Emmanuel Macron şi secretarul general al ONU, Antonio Guterres.
Angela Merkel a promis la sfârşitul săptămânii trecute o contribuţie financiară semnificativă din partea Germaniei, iar Papa Francisc şi-a afirmat duminică sprijinul faţă de obiectivele conferinţei.
Organizarea maratonului mondial al donațiilor a fost anunțată pe 24 aprilie, când Organizaţia Naţiunilor Unite a lansat o iniţiativă istorică ce reuneşte Uniunea Europeană și numeroase ţări occidentale, între care Franţa, Germania și Marea Britanie, pentru a accelera producţia de vaccinuri, tratamente şi teste împotriva noului coronavirus şi pentru a asigura un acces echitabil la acestea.
Pandemia cu noul coronavirus, izbucnită în orașul Wuhan din China în luna decembrie a anului trecut, este responsabilă pentru peste 3,5 milioane de cazuri de îmbolnăviri și aproape 250.000 de decese. SUA sunt cea mai afectată țară din lume, cu peste 1,1 milioane de cazuri și peste 68.000 de decese. Urmează Spania, Italia, Marea Britanie, Franța și Germania, care împreună au aproape un milion de cazuri și peste 100.000 de decese.