Parcul Keukenhof din Olanda este un must-see pentru orice iubitor de flori. Se pare că în acest loc florile „curg” precum râuri multicolore. Cunoscut sub numele de „Grădina Europei”, Keukenhof făcea parte, în secolul al XV-lea, din domeniul Castelului Teylingen și servea drept grădină de legume pentru Gravin Jacoba de Bavaria. Ea își putea recolta de aici absolut tot ceea ce avea nevoie pentru bucătărie, fapt care se află la originea denumirii de Keukenhof, care în traducere liberă ar însemna „domeniul bucătăriei”. Parcul are cea mai mare gradină de flori din lume, circa 7 milioane de bulbi sunt plantați aici în fiecare an.

Situată în orașul Lisse din Olanda, grădina este deschisă doar câteva săptămâni pe an, de la sfârșitul lunii martie până la începutul lunii mai, și constituie un veritabil spectacol floral al plantelor cu bulbi – lalele, narcise, zambile, orhidee etc –, impresionând turiștii care îi trec pragul în fiecare an. Keukenhof este o carte de vizită cât se poate de potrivită pentru un popor iubitor de flori și de frumos precum cel din Țările de Jos.

Peisajul floral este întregit de mici șuvoaie de apă, pomi înfloriți, garduri vii, arbuști, fântâni arteziene, dar și cafenele și locuri de picnic. Există, de asemenea, spectacole organizate periodic, dedicate, evident, florilor. În pavilionul Oranje Nassau, spre exemplu, este găzduit, în fiecare an, un mozaic floral, compus din aranjamente în care de bază este laleaua, iar designul este astfel gândit încât să imagineze diferite obiective turistice din cele mai neașteptate locuri ale lumii. În anii trecuți au fost realizate, din flori, Big Ben-ul sau Podul Londrei. De reținut că aranjamentele florale din acest pavilion se schimbă săptămânal.

Parcul Keukenhof este foarte impresionant și încântă cu frumusețea lui. Singurul lucru pe care îl ai de făcut ca și vizitator e să-l descoperi, la pas, ca pe o adevărată oază de frumusețe și liniște ce invită la relaxare. Anul acesta, Keukenhof a fost închis publicului, ca urmare a măsurilor de distanțare socială introduse în luna martie, în Olanda. Florile înfloresc însă și-n pandemie, așa că Keukenhof a fost deschis on-line vizitatorilor de pretutindeni, ce au putut parcurge tururile oferite pe site-ul web al parcului și însoțite de explicațiile și îndrumările gradinarilor ce au realizat spectaculoasele aranjamente. Materialele video sunt disponibile pe canalul youtube dedicat iar mesajul administrației parcului este unul cât de poate de optimist: „Sperăm să ne vedem în 2021!”