Ziua de 4 mai va rămâne în istoria Uniunii Europene drept momentul în care întregul continent a pus mână de la mână, în cadrul unei donații sanitare globale și-a reușit performanța ca, în doar trei ore, să strângă 7,4 miliarde de euro pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva virusului care a închis o lume întreagă!
Conferința internațională a donatorilor s-a desfășurat la Bruxelles, sub conducerea președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. CE a promis un miliard de euro, Franța și Germania, de asemenea, au oferit peste un 1 miliard de euro. Echipa Europa, cum a fost intitulată, a reușit, prin intermediul maratonului online, să ajungă la o sumă impresionantă, ce dă speranța unor studii rapide asupra vaccinului în care speră toți europenii. Numeroase țări și-au oferit sprijinul financiar, precum Marea Britanie, Italia, Spania, Polonia, Cehia, Turcia, Bulgaria, Croația, Slovenia, Letonia, Estonia, Austria, Danemarca sau Suedia.
Tot la nivel european, România a anunțat, prin intervenția ministrului sănătății, o donație de 200.000 de euro. “Mulțumesc, România!” a fost mesajul oficialului european, von der Leyen.
La nivel mondial, state precum Canada, Australia, Arabia Saudită, Kuweit, Japonia, Coreea de Sud sau Iordania s-au alăturat apelului.
“4 mai 2020 va marca un punct de cotitură în lupta noastră împotriva coronavirusului, deoarece astăzi lumea se unește. Sunt încântată să dau lovitura de începere și să anunț că CE mobilizează 1 miliard de euro pentru răspunsul global la coronavirus“, a declarat, ieri, la Bruxelles, Ursula von der Leyen.
La finalul maratonului, președinta Comisiei Europene a conchis: “Am făcut-o. În doar câteva ore am strâns 7,4 miliarde de euro pentru vaccin, diagnosticare şi tratament. Asta va contribui la începerea unei cooperări globale fără precedent”.