Talent și dedicare există în absolut toate domeniile, iar oamenii „dați” atât științei cât și artei sunt cei care au norocosul har de-a ieși din formalismul cotidian și de-a ne oferi, cu generozitate, frumosul. Chiar și acolo unde totul pare tehnic.
Familia apei este una mare și unită. Colegii noștri de la companiile surori din țară își dedică timpul departamentelor și muncii specifice, dar și pasiunilor pe care nu puțini dintre ei le au. Profesionalismul se îmbină perfect cu arta, rezultatul final fiind…ingeniozitatea și un concret artistic palpabil.
Spre exemplu, inginerul Florin Donisă, șeful Departamentului de Exploatare al Apa Serv Valea Jiului, bifează cu brio reușite. Profesionist desăvârșit, Florin deține calități inginerești care s-au concretizat, de multe ori, în soluții tehnice inedite pentru diverse situații practice identificate pe teren sau chiar în invenții și inovații în materie. Colegii săi admit cu mândrie că este unul dintre oamenii care garantează funcționarea întregului pachet tehnic ce vizează alimentarea cu apă potabilă a zecilor de mii de abonați ai Apa Serv din toată Valea Jiului.
Florin realizează lucrări de artă contemporană, cum ar fi ceasul cu apă, amplasat chiar la intrarea în sediul principal al Apa Serv Valea Jiului de la Petroșani. Lucrarea dă un aer aparte zonei de lobby și reprezintă un punct de atracție pentru toți cei care vizitează sediul Apa Serv. Mecanismul este unul ingenios, iar execuția foarte elegantă.
Inginerul Florin Donisă: ”Practic, este vorba despre o instalație care funcționează pe principii fizice și tehnice concrete. ”Cadranul” acestui ceas este compus dintr-un ”perete” de bare de inox, de 2×2 m pe care sunt dispuse, în zigzag, pe partea dreaptă, cifrele corespunzătoare pentru cele 12 ore ale unei jumătăți de zi, iar pe partea stângă cifrele corespunzătoare minutelor (din 5 în 5). Barele de inox au pe interior niște caneluri prin care circulă apa, mecanismul funcționând în așa fel încât apa care formează un circuit pe acest mecanism, curgând de pe o bară pe alta, semnalează printr-un sistem de iluminat cu senzor, barele și cifrele de pe acestea corespunzătoare orei pe care o arată.”
Ceasul acvatic inventat de Florin Donisă este atracția celor care intră in instituție, zi de zi, de la abonați ai Apa Serv și până la oficiali guvernamentali sau europeni care au ajuns, de-a lungul timpului, aici.
Cu titlu inedit, la adunarea generală a Asociației Române a Apei, găzduită în această iarnă la Petroșani, participanții din cadrul celor mai importante companii de apă din România au avut surpriza de a primi o din creație tehnico-artistică a inginerului Florin Donisă. Vorbim despre un ceas de birou, dotat cu un suport pentru calendar și unul pentru încărcarea dispozitivelor electronice, utilizând doar câteva țevi, coturi și ventile. Ansamblul tehnic a fost un succes la scenă deschisă.