În sud-vestul Boliviei se află…o veritabilă minune a lumii. Un platou salin cu o întindere de 4000 de mile, unic, spectaculos, ireal. Vara, acesta reprezintă o sursă importantă de litiu și sare, dar în timpul sezonului ploios se transformă în ceva incredibil: cea mai mare oglindă naturală din lume!

Situată în creasta Anzilor, câmpia de sare din Bolivia, cunoscută ca Salar de Uyuni, este rezultatul a mii de ani de transformări ale unor lacuri preistorice. Terenul este acoperit cu metri de sare, ceea ce creează o uimitoare suprafață plană, de altă lume. Minunea se întâmplă în anotimpul ploios și atrage mii de turiști si fotografi din întreaga lume: norii si albastrul cerului se reflectă în oglinda naturală, într-un peisaj ireal. Ridici privirea și vezi cerul. Cobori privirea și vezi tot cerul.

Practic, este ca și cum ai pluti pe un cer imens, infinit. Sezonul umed transformă deșertul într-un lac de sare enorm, ce are între 6 si 20 cm adâncime, traversabil cu barca sau chiar mașina. În acest timp, lacul de sare acoperit superficial de oglinzi perfecte pentru cer, creează iluzia de…autentic infinit.
În mijlocul acestui lac, există un hotel construit în întregime din sare naturală. Se numește Playa Blanca și nu are pic de energie electrică sau facilități, iar apa trebuie adusă de la mare depărtare. Oferă, în schimb, liniște totală, frumusețe austeră și un cer de noapte incredibil.

Câmpia de sare din Bolivia este ideală pentru calibrarea echipamentelor de măsurare a sateliților, deoarece se întinde pe o suprafață mare, reflectorizantă, similară plăcilor de gheață.

Pe platoul salin se regăsește încă o atracție turistică: un imens cimitir de trenuri vechi. Aflat în afara orașului Uyuni, cimitirul este legat de acesta prin șinele de tren. Odată, Uyuni servea ca centru de colectare a sării extrase de pe imensul platou salin. Șinele sunt opera unor ingineri britanici care sperau că Bolivia se va dezvolta prin intermediul unui sistem bun de transport. N-a fost așa. În ciuda eforturilor de a păstra intacte aceste mijloace de transport, investiția s-a dovedit a fi un eșec, din cauza atacurilor frecvente ale indigenilor.

Dincolo de orice, Salar de Uyumi a fost și este un loc unic, de-o frumusețe rară, care trebuie văzut măcar o dată-n viață, spun absolut toți cei care au avut șansa de-a ajunge acolo.