În cadrul planului general european de luptă împotriva coronavirusului, recent, în țara noastră au ajuns 158.000 de măşti de protecţie din partea Comisiei Europene, ca urmare a achiziţiilor efectuate de Executivul european pentru statele membre.
Produsele sunt, de ieri, în rezerva Ministerului Sănătăţii, pentru completarea stocurilor, urmând a fi distribuite în funcţie de evoluţia pandemiei şi a necesităţilor către furnizorii de servicii medicale şi direcţiile de sănătate publică.
Comisia Europeană a transmis că, în zilele următoare, 1,5 milioane de măști medicale vor fi distribuite unui număr de 17 state membre (inclusiv României) și Regatului Unit, pentru a proteja cadrele medicale împotriva noului coronavirus.
Această ultimă livrare de măști din partea UE face parte dintr-o nouă achiziție de 10 milioane de măști, finanțată de Comisie, în cadrul Instrumentului pentru sprijin de urgență, cu scopul de a oferi ajutor direct statelor membre pentru a atenua consecințele imediate ale pandemiei și pentru a anticipa nevoile legate de relaxarea restricțiilor și de redresarea economică.
Țările care găzduiesc rezerva rescEU și, prin urmare, sunt responsabile pentru procurarea echipamentelor, sunt România și Germania. Comisia Europeană finanțează în proporție de 100% achiziționarea măștilor și a altor echipamente. În perioada următoare vor urma mai multe livrări.
În altă ordine de idei, Comisia Europeană a anunțat, tot ieri, că 8 proiecte de cercetare la scară largă, menite să dezvolte tratamente și metode de diagnosticare pentru coronavirus, au fost selectate în cadrul unei cereri accelerate de propuneri lansate în luna martie de Inițiativa privind medicamentele inovatoare (IMI), un parteneriat public-privat între CE și industria farmaceutică reprezentată de Federația Europeană a Industriei și a Asociațiilor Farmaceutice (EFPIA).
Comisia și-a majorat angajamentul la 72 de milioane de euro (față de cele 45 de milioane de euro prevăzute inițial) din programul Orizont 2020, programul UE pentru cercetare și inovare. 45 de milioane de euro vor fi furnizate de industria farmaceutică, partenerii IMI asociați și alte organizații implicate în proiecte, totalul investițiilor ridicându-se la 117 milioane de euro.
Dintre cele 8 proiecte finanțate în cadrul cererii de propuneri IMI, 5 se axează pe metode de diagnosticare și 3 pe tratamente. Cele care se axează pe instrumentele de diagnosticare intenționează să dezvolte dispozitive care pot fi utilizate oriunde, cum ar fi în cabinetele medicale sau în propria casă a pacientului și pot produce rezultate rapide în 14-40 minute. Celelalte proiecte se vor concentra asupra dezvoltării de tratamente.
În total, proiectele reunesc 94 de organizații, cum ar fi universități, organizații de cercetare, întreprinderi și organisme publice.