Fanii universului ficțional din Urzeala tronurilor ar face cu siguranță imediat legătură între un ghețar absolut spectaculos din Patagonia și celebrul Zid din gheață, păzit de Rondul de Noapte, zid ce desparte regatul Westeros de ținuturile înghețate din nord și amenințarea Umblătorilor Albi. Perito Moreno, căci acesta este numele ghețarului din lumea noastră nu a fost sursa de inspirație a lui George R. R. Martin, autor al celebrei serii menționate, care a creditat Zidul lui Hadrian, din Anglia și experiența unei ierni cumplite pe străzile din Chicago, în anul 1967, ca fiind baza reală a Zidului fermecat imaginat de el.

Cu toate acestea, asemănarea există, iar ecranizarea de succes a HBO, care a făcut universul GOT (engleză Game of Thrones) vizibil și atât de „palpabil” a contribuit cu prisosință la acesta. Perito Moreno este un veritabil spectacol de gheață.

Ghețarul, situat în Parcul Național Los Glaciares din sud-vestul provinciei Santa Cruz, din Argentina, este o formațiune cu o suprafață de 250 km2, o lungime de 30 km și aproximativ cinci kilometri lățime. Baza ghețarului este în apă, în Lacul Argentino, iar înălțimea zidului de gheață, de o superbă culoare alb-albastră, ce se ridică deasupra apei depășește 70 de metri. Dacă ne gândim la el ca la un „cub” uriaș de gheață, Perito Moreno este al treilea „rezervor” înghețat de apă dulce din lume.

Ghețarul a fost numit după exploratorul Francisco Moreno, un pionier care a studiat regiunea în secolul 19 și a jucat un rol major în apărarea teritoriului Argentinei în conflictul disputat la frontiera cu Chile. Nu doar mărimea și aspectul său fac din Perito Moreno o atracție turistică majoră a Patagoniei argentiniene. Spre deosebire de alți ghețari, care se topesc, încet-încet, victime ale schimbărilor climatice, Perito Moreno crește! Specialiștii nu au căzut de acord asupra cauzei fenomenului, dar sunt în consens în ce privește consecințele.

Pe măsură ce ghețarul acumulează în volum, vârful său avansează în apele lacului, cu un efect de „baraj”, iar presiunea apei face ca în enorma masă de gheață să apară fisuri și crevase și să se formeze un spectaculos tunel, prin care curge apa din spatele ghețarului. Arcada acestui tunel se prăbușește odată la 2-3 ani. Blocuri mari de gheață se desprind, de asmenea, periodic din ghețar și se prăbușesc în apele lacului, într-un spectacol fascinant de sunet și imagine, ce evocă scene memorabile pentru iubitorii universului GOT.

Imaginea magnifică a ghețarului ridcându-se deasupra apelor lacului a fost folosită în materialele de campanie ale Zilei Mondiale a Apei 2020, a cărei temă a fost Apa și schimbările climatice.

Mărturisesc că mă număr printre aceia ce așteaptă cu înfrigurare sfârșitul bătăliei tronurilor, imaginat de George R.R. Martin și o ultimă călătorie în Westeros. Și ca un fan declarat, nu pot să nu spun mai departe ce am văzut în lumea de gheață și foc… Mesajul unei crize inevitabile care amenință întreaga planetă este destul de clar în GOT: anotimpurile sunt două în loc de patru și durează ani la rând, în loc de luni, iernile sunt tot mai lungi iar oamenii, prea prinși în conflicte și jocuri de putere, ignoră pericolul global al schimbărilor climatice. Fără un Zid și paznicii săi loiali, ce ne mai desparte oare, în lumea noastră, de noaptea cea lungă?

Foto: civitatis.com