O echipă de cercetători de la Universitatea Waterloo din Canada, Universitatea din California, SUA și Universitatea din Hong Kong a descoperit un mod inedit de a reduce cantitatea de CO2 din atmosferă: o frunză artificială, care imită acțiunile celei naturale.

Dioxidul de carbon în exces are o influență negativă asupra atmosferei terestre. Acest element distructiv este principalul vinovat pentru schimbările și anomaliile climatice pe care le observăm în ultimii ani, așadar nu e de mirare că această frunză artificială a fost primită cu entuziasm și că este văzută ca o viitoare armă împotriva încălzirii globale. Frunza artificială care transformă CO2 în metanol, un combustibil alternativ, poate fi un aliat de nădejde în viitor, și nu doar pentru combaterea poluării.

Profesorul Yiming Wu, care conduce echipa de cercetători responsabilă de noua descoperire, a făcut public acest proiect și speră că industria va prelua tehnologia, apreciindu-i eficiența.  Deși oamenii de știință sunt conștienți de faptul că vor mai trece ani buni până la producerea și comercializarea la scară largă a frunzelor de acest fel, ei speră că industria le va folosi în final pentru a-și diminua emisiile de CO2 (în special industria automobilistică, oțelăriile și rafinăriile). Soluția aceasta, aplicată la scară largă, poate reduce efectele schimbărilor climatice și ne poate asigura un combustibil util, cu care să înlocuim combustibilii fosili.

Sunt foarte încântat de această descoperire! Schimbările climatice reprezintă o problemă globală, dar cu frunza artificială putem reduce emisiile de gaze în timp ce producem un combustibil alternativ. Frunzele reale produc glucoză și oxigen. A noastră produce oxigen și metanol”, a declarat profesorul Yiming Wu în cadrul unui interviu pentru The Independent.

În ultimii ani mulți cercetători au încercat să dezvolte o tehnologie care să transforme emisiile de dioxid de carbon în combustibili reutilizabili. Toate descoperirile acestora, puse în practică, vor ajuta la reducerea emisiilor nocive care afectează planeta și pe noi toți.

 

Sursa: https://www.ibelieveinmothernature.com