Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, prezintă, astăzi, în plenul Parlamentului European de la Bruxelles, Planul de redresare a Uniunii Europene post-COVID-19.

Recent, von der Leyen a spus că bugetul european va fi “nava-mamă” a relansării economice, ea urmând să fie posibilă printr-un pachet format din bugetul european și un instrument de redresare care va fixa suma maximă de bani pe care Comisia Europeană o poate împrumuta de pe piețele de capital cu garanția tuturor statelor membre.

Ținând cont de impactul crizei COVID-19, Parlamentul European a cerut o revizuire substanțială a cadrului bugetar al UE pentru perioada 2021-2027, inclusiv includerea unui fond de redresare, deci bani mai mulți.

Practic, deputații europeni au solicitat un pachet solid de aproximativ două mii de miliarde de euro, inclus în cadrul financiar multianual (CFM), pe lângă sumele propuse anterior. Noul buget pe șapte ani trebuie să acopere nevoile imediate ale cetățenilor și să vizeze coeziunea socială și dezvoltarea economică în Uniunea Europeană, țintele fiind tranziția digitală și ecologică.

Pentru a obține aprobarea Parlamentului European, noul Plan de redresare – care include evident și România – trebuie să fie finanțat prin obligațiuni de redresare garantate de bugetul UE.

Așadar, astăzi, Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene vor discuta noile propuneri și vor decide, post negocieri, asupra formei finale. Bătrânul continent are nevoie urgentă de acest Plan pentru ca…nava mamă să rămână pe orbită.