„30 august 2050, a treia săptămână cu 45 de grade la umbră și mai sunt încă trei luni de vară… a doua vară în care apa de la robinet este raționalizată, un lucru pe care n-aș fi crezut că am să-l trăiesc… Iată-mă acum, în casa mea un pic mai smart decât standardul, în care toate electrocasnicele merg pe comandă vocală, privind cu inima strânsă un rezervor din plastic… Mă uit pe fereastră, nu că ar fi ceva de văzut… eolienele sunt în regulă, ieri am verificat turbinele… din vegetația de mai nu a rămas nimic, am aruncat demult tulpinile uscate, să nu ia foc… poate ar trebui să merg mai încolo să verific capcanele acelea de apă de ploaie, am auzit tunete azi noapte în depărtare… ooofff, ce simplu era acum 30 de ani, când aveam atâta apă de ploaie…”

Nu, nu sunt notițele pentru un scenariu post-apocaliptic de film SF sau pentru un roman, sunt idei și gânduri puse pe hârtie, mai în joacă, mai în serios, de un grup interdisciplinar de experți cărora Aquatim le-a lansat o provocare actuală: colectarea și valorificarea apei de ploaie.

Compania de apă s-a alăturat recent unui important program european ce susține inovația, în lupta pentru combaterea efectelor schimbărilor climatice. Este vorba de programul Climate KIC (Knowledge Innovation Community) al Institutului European de Inovare și Tehnologie (EIT), mai exact de componenta sa educațională, Pioneers into Practice (Pionieri în practică – PIP). La invitația Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, partener național Climate KIC, Aquatim a propus experților înscriși în sesiunea PIP 2020 o temă de lucru legată de valorificarea apei de ploaie.

Cele cinci „pioniere” care au răspuns provocării lansate de Aquapic, Adina Pascu, Alina Ciolan, Orsolya Bojte, Codruta Simionescu și Andrijana Martinesic, specialiste în diferite domenii legate de schimbările climatice, vor pregăti așadar, în următoarele luni, un pachet de recomandări și abordări inovative ce ar putea fi aplicate pentru reducerea volumului de apă de ploaie preluat de sistemul de canalizare.

Ploaia care va veni…

Evenimentele meteo extreme, cum ar fi ploile de intensitate mare, pun la grea încercare canalizarea din orașe, debitul adus de precipitațiile scurse de pe suprafețele construite depășind și de zece ori capacitatea sistemului. Diminuarea volumului vehiculat de canalizare face diferența, în astfel de cazuri, între străzi inundate și o infrastructură funcțională.

Investițiile implementate de Aquatim în Timișoara, imense rezervoare subterane, în care se acumulează volumele mari de apă de ploaie căzute în timp scurt, acestea fiind eliberate treptat, ulterior, în canalizare s-au dovedit de succes. Însă redirecționarea apei de ploaie astfel ca aceasta să nu ajungă în canalizare este un aspect pe care Aquatim îl are în vedere pe termen lung, ca o schimbare permanentă.

„Mai puțină apă pluvială în canalizare înseamnă un proces mai eficient la stația de epurare, economie de energie electrică pentru pompare și, indirect, economisirea resurselor, în cazul în care apa de ploaie este valorificată pentru irigații sau la diverse instalații. Companiile de apă trebuie să se preocupe mai intens de managementul apei de ploaie, de explorarea unor surse alternative de energie și implementarea conceptelor de economie circulară în domeniul apei și apei uzate. Schimbările climatice sunt o realitate, o nouă normalitate la care trebuie să ne adaptăm, la nivel de individ, companie sau comunitate.”, a explicat Ilie Vlaicu, director general Aquatim.

Experții PIP au primit cu interes tema Aquatim și și-au propus să vină în sprijinul companiei de apă cu câteva idei practice, simple și creative de colectare a apei de ploaie în gospodărie, dar și cu soluții mai complexe, pentru consumatorii mari.

„Tema proiectului este o adevărată provocare pentru grupul nostru din perspectiva subiectului, dar și a pregătirii multidisciplinare a membrilor. Ne dorim ca experiența noastră să contribuie la reducerea impactului asupra mediului și acesta să fie doar începutul unei lungi și frumoase colaborări cu personalul Aquatim”, a declarat Alina Ciolan, pionier Climate KIC și manager de proiect în cadrul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București.

Proiectul de grup vizează și schimbarea percepției și comportamentului legate de acest subiect, prin promovarea beneficiilor cu impact climatic, dar și economic, aduse de valorificarea apei de ploaie. Un studiu de piață și o campanie de conștientizare vor fi, de asemenea, incluse în raportul grupului de lucru, ce va fi prezentat în luna noiembrie.