Editia a șasea a evenimentului Concentrica, organizat de Biblioteca Județeană Timiș Sorin Titel,  a scris o premieră emoționantă: alături de reprezentanții instituțiilor prezente an de an, în Piața Libertății s-au aflat și medicii care în ultimele luni au fost în prima linie în lupta împotriva coronavirusului. Concentrica este cel mai mare eveniment de lectură urbană din România.

Spațiul în care s-a desfășurat evenimentul a fost împrejmuit, iar scaunele au fost așezate la distanță unul de celălalt, respectând restricțiile momentului. De această dată, a venit un singur reprezentant al fiecărei instituții, iar la sosire cei care nu au avut măști au primit câte una din partea organizatorilor.

Concentrica este un mod inedit de-a livra și sărbători cultura, reunind într-o poezie comună oameni din instituții și companii ale Timișoarei.

Aquatim a fost prezent la toate edițiile evenimentului, poezia pe care noi am primit-o și recitat-o în public, Pygmalion, fiind semnată de către autorul onorat de această dată, Traian Dorgoșan.

Evident, cei care au deschis Concentrica au fost medicii Voichița Lăzureanu, Virgil Musta și Dorel Săndesc, aplaudați la scenă deschisă de publicul prezent în Piața Libertății.

„Sunt binevenite aceste evenimente sa ne aducem aminte că există și carte. Niciodată nu am exceleat la acest capitol, dar mă bucur, deoarece cartea este importantă și sunt convins că cei care au această obișnuință de-a citi și care au biblioteca acasă, nu s-au simțit atât de izolați în timpul pandemiei. Au fost ei cu lumea cărții. Mă bucur că am avut soare, că a fost frumos, astfel de manifestări ar trebui să se mai repete pentru că sunt necesare. Cultura și educația stau la baza unei societăți puternice!”, a declarat îngerul bolnavilor de Covid-19, medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara.

„Pot să spun ca sunt bolnav de mult de o boală contagioasă numita poezie. E o boală foarte interesantă și aici sunt toți pozitivi simptomatici, din moment ce au venit să ne întâlnim. Are simptome ciudate, aparte, diferite de la pacient la pacient, dar are ceva comun care ne face să ne recunoaștem imediat. Să resuscităm o boală, una care nu aș vrea să dispară, o boală numita poezie!”, a spus, la rându-i, medicul Dorel Săndesc.

În jurul perimetrului delimitat au fost postate fotografii de la edițiile trecute ale Concentrica, Tudor Crețu, directorul Bibliotecii Judetene Sorin Titel, reușind să ofere, și în acest an, mai ales în acest an, o celebrare inedită a culturii, întru revenirea la viața normală.

Categoric, compania Aquatim este mândră ca face parte dintr-un asemenea proiect, participarea noastră de anul viitor fiind deja antamată!