Hutt River este cea mai veche micronațiune din Australia, fiind fondată în anul 1970 de către Leonard Casley care s-a autoproclamat prinț. Casley a profitat de o portiţă legislativă pentru a înfiinţa principatul, într-o zonă izolată din vestul ţării și a reușit să-și adjudece un „regat”.

Hutt River se află într-o zonă îndepărtată a Australiei de Vest, se întinde pe doar 75 de kilometri pătraţi, la 500 de kilometri nord de capitala statului, Perth, fiind populată doar de… 30 de persoane. Localnicii aveau propriul pașaport, iar la un moment dat chiar au declarat război Australiei. Principatul a fost cunoscut mai degrabă ca o „ciudățenie turistică”, însă atractivă fără doar și poate. Anul trecut, prințul Casley a decedat, iar pandemia a redus la tăcere micuța comunitate, astfel că Hutt River a capitulat și „s-a predat” Australiei.

Deși nu a fost niciodată recunoscut de guvernul australian, principatul s-a comportat ca o națiune independentă. Propriul executiv emitea vize, permise de conducere și pașapoarte. Micronațiunea avea chiar propriul steag, propriile bancnote și „consulate” în zece tări, inclusiv în Statele Unite și Franța.

După moartea prințului Leonard, au rămas în urmă datorii în valoare de 2,15 milioane de dolari, iar succesorul său (fiul), prințul Graeme Casley, a anunțat săptămâna trecută că principatul își va vinde terenurile pentru a achita aceste datorii.

„Este foarte trist să vezi cum tatăl tău a construit ceva timp de 50 de ani, iar tu trebuie să-i pui capăt. Sunt vremuri foarte dure din punct de vedere economic”, a declarat noul custode al fostului regat.

Pentru locuitorii de aici, turismul a reprezentat principala sursă de venit, dar criza Covid-19 a dus la dispariția totală a interesului, astfel că Hutt River a murit deodată cu economia sa.