Cu toate restricțiile și impedimentele cauzate de pandemie, 2020 a fost un an plin pentru Aquatim, din punct de vedere al gestionării proiectelor de investiții din fonduri europene.
Fazarea investițiilor din fonduri europene pentru dezvoltarea sistemului de apă şi canalizare în judeţul Timiş, din Fondul de Coeziune, a ajuns spre final. În luna iunie au demarat ultimele lucrări din Recaș, construcțiile civile de la gospodăria de apă (93.000 lei) și din Jimbolia, 1 km de rețea nouă de apă, 4 km de canalizare, 6 stații noi de pompare a apelor uzate și o conductă de refulare de 1,3 km, în valoare de 14,8 milioane de lei. Aceste lucrări încheie un proiect mare de investiții, de 118,8 milioane de Euro, derulat de Aquatim prin Programul Operațional Sectorial – Mediu, în 11 localități din județ.
În 2020 s-au punctat și câteva etape cheie din proiectul regional în derulare, de dezvoltare a infrastructurii de apă și canalizare, finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare. În valoare de 180 milioane de euro, proiectul dispune de o finanțare nerambursabilă UE de 135,6 milioane de Euro, iar contribuția Aquatim este de 20,5 milioane de Euro. Cu acești bani se vor realiza 22 de stații de tratare a apei, 483 km de conducte de alimentare cu apă, 6 stații de epurare, 412 km de rețele de canalizare, o linie de valorificare energetică a nămolului și un sistem SCADA regional.
Lucrări pe fonduri europene, contractate pentru șapte localități din Timiș
În luna iulie s-a semnat primul dintre cele 30 de contracte de lucrări din cadrul proiectului, de 26,8 milioane de lei, fără TVA, care prevede investiții în Șag: conducte noi de apă pe 7 străzi, un rezervor, stație de pompare și repompare, clorinare, 7 stații de pompare a apei uzate și rețele de canalizare noi pe 31 de străzi. În toamnă a urmat semnarea contractelor pentru Buziaș și Bacova, în valoare de 20,1 milioane lei, fără TVA, respectiv Giarmata Vii, Giarmata, Cerneteaz, Covaci și cartierul Aeroport, în valoare de 32,8 milioane lei, fără TVA.
Investițiile aduc locuitorilor din Buziaș apă și canalizare pe 17 străzi, extinderea conductei de aducțiune între stația de tratare a apei Hitiaș și Buziaș cu 3,8 km și reabilitarea conductei existente, pe un traseu de 4,2 km și circa 8 km de reabilitări ale rețelelor existente, iar celor din Bacova 17,9 km de canalizare pe 32 de străzi,, aproape 600 de racorduri noi și o conductă de refulare spre stația de epurare din Buzias, de 4,2 km. În ce privește restul zonelor menționate, obiectivele de investiții cuprind 6,7 km de conducte de distribuție, 14,9 km aducțiuni, 16 km rețele de canalizare, 7,6 km conducte de refulare, stații de pompare, gospodării de apă etc.