Ziua de 8 iunie este recunoscută drept Ziua Mondială a Oceanelor, la propunerea guvernului canadian, în cadrul Earth Summit organizat la Rio de Janeiro, în 1992. Organizația Națiunilor Unite a marcat oficial această zi abia în decembrie 2008, la presiunile mai multor organizații de mediu. Peste 140 de țări sunt angrenate în demersul de-a se angaja serios să ia în considerare importanța oceanului și modul în care îl putem proteja.
În ultimii ani, ziua mondială a oceanelor a fost marcată având ca teme: 2019 – „Gender and the Ocean”; 2018 – „Preventing plastic pollution and encouraging solutions for a healthy ocean” („Prevenirea poluării cu obiecte din plastic şi soluţii încurajatoare pentru un ocean sănătos”); 2017 – ”Our oceans, our future” („Oceanele noastre, viitorul nostru”); 2016 – „Healthy oceans, healthy planet” („Oceane sănătoase, o planetă sănătoasă”).
Tema acestui an este “The Ocean: Life and Livelihoods”.
Peste 40% din oceanele lumii sunt intens afectate de activitățile umane, poluare, pescuit excesiv, pierderea habitatelor de coastă. Mulți susțin că subvențiile pentru pescuit contribuie la epuizarea rapidă a numeroaselor specii de pești, împiedicând direct eforturile de salvare și restaurare a pescuitului la nivel mondial și a locurilor de muncă adiacente.
Se știe că 80% din poluarea marină provine de pe uscat, prin aproximativ 8 milioane de tone de deșeuri de plastic anual. Plasticul dăunează căilor navigabile, comunităților care depind de pescuit și turismului, ucide țestoasele și păsările, balenele și delfinii, ajunge în cele mai îndepărtate zone ale planetei și, în cele din urmă, în lanțul alimentar.
Auzim periodic îndemnul de-a lua măsuri imediate, el prinde sau nu, în funcție de atenția fiecăruia. Ideea este că, dacă rămânem în acest stadiu de semi-indiferență, deșeurile de plastic vor depăși în curând cantitatea de pește din oceane.
Important de reținut este și faptul că Oceanul absoarbe aproximativ 30% din dioxidul de carbon produs de oameni, deci acționează ca un tampon la impactul încălzirii globale, atât de amenințătoare în ultimii ani.
Îndepărtarea plasticului din oceanele lumii este o operațiune majoră și complicată. Mai simplu este să nu-l trimitem într-acolo, dacă ne pasă de cele aproape 200.000 de specii identificate, în fapt milioane de viețuitoare…fără vină!