Pe 30 iunie 1859, acrobatul francez Charles Blondin a devenit primul om din lume care a traversat cascada Niagara, mergând pe o frânghie. Supranumit „Marele Blondin“, el a traversat cascada, de pe un mal pe celălalt, pe o sârmă de 335 de metri, aflată la 50 de metri deasupra apei.

Convins că doar în SUA ar putea avea succes cu acrobaţiile sale, s-a mutat peste Ocean în anul 1855. Şi-a găsit repede de lucru la un circ din New York, pe care a ajuns să îl deţină în scurt timp. Observând că în America devii deosebit de cunoscut doar dacă faci ceva total ieşit din comun a căutat o variantă în acest sens. Şi a găsit. Pentru că era un foarte bun acrobat, francezul, care îşi luase între timp numele de Charles Blondin, a anunţat că este capabil să traverseze Cascada Niagara mergând pe o frânghie. Pentru că părea un lucru imposibil de realizat, presa vremii a preluat imediat subiectul.

Ştirea a făcut înconjurul lumii, astfel că la data anunţată, 30 iunie 1859, zeci de mii de oameni au venit la eveniment. Unii au pariat pe eşecul francezului, alţii pe izbânda sa. Au câştigat cei care au avut încredere în acrobat.

La cei 31 de ani ai săi, pe 30 iunie 1859, Blondin a traversat cu uşurinţă, din prima încercare, cascada Niagara, pe o frânghie de cânepă lată de 7.5 centimetri. În timpul traversării, acrobatul s-a oprit şi a tras cu o altă frânghie o sticlă, dintr-o barcă aflată la 349 de metri mai jos, din care a băut. Când a pus piciorul pe ţărmul celălalt, mulţimea, estimată la 100.000 de persoane, a izbucnit în urale şi strigăte de bucurie.

În anii următori, Blondin a repetat acrobaţia, dar în moduri diferite şi creative. A traversat Niagara legat la ochi sau în timp ce împingea o roabă. La numai o lună de la reprezentaţia din 30 iunie, a traversat cascada cu managerul său, Harry Colcord, pe care îl ţinea în spate. Într-o altă evoluţie, s-a oprit la mijlocul distanţei şi s-a aşezat pe frânghie, unde a savurat o omletă.

Faima obţinută după traversarea Niagarei i-a deschis toate uşile, având reprezentaţii bine plătite în toată lumea.

Blondin a vrut să-i cucerească şi pe englezi cu acrobaţiile sale deosebite. De aceea, în 1861, a încercat să traverseze o porţiune din „Grădinile Regale Portobello” cocoţat pe o frânghie la 15 metri înălţime. Însă, pe parcursul acrobaţiei, sfoara s-a rupt. Deşi Charles nu a păţit nimic, doi muncitori care se aflau pe platformele de care era susţinută frânghia au căzut în gol şi au murit. Acuzat de decesul celor doi, francezul nu s-a prezentat la proces, deoarece pleacase în SUA. Într-un final, acuzele au fost retrase.

Pe numele său adevărat Jean François Gravelet, acrobatul s-a născut în Franţa şi, de la vârsta de cinci ani, a învăţat primele exerciții. În scurt timp, a devenit „mica minune“ a unui circ local, iar la 20 de ani, era cunoscut drept unul dintre cei mai importanţi acrobaţi ai Europei.

După episodul Niagara, a susţinut spectacole în toată lumea. Charles Blondin a încetat din viaţă la Londra, răpus de diabet, la vârsta de 72 de ani.