“Alimentul” preferat de-o lumea întreagă – nutriționiștii i-au acordat acest binemeritat statut – cafeaua, e în pericol real de-a deveni rara avis, în condițiile în care prețul ei este pe cale să explodeze. De ce asta, acum? Pentru că țara regină a cafelei, Brazilia, se confruntă cu cel mai grav val de frig din ultimele decenii. Producătorul numărul unu mondial suferă, la rându-i, de pe urma schimbărilor climatice și traversează temperaturi incredibile pentru o geografie tropicală, astfel că se așteaptă ca, în următoarele săptămâni, preţurile cafelei din Brazilia să atingă cote maxime.
Creșterea prețurilor la cafea va duce automat la majorarea costulului unui coș de cumpărături, după ce cresc prețurile la articole precum pâinea, uleiul și zahărul.
Un indice al Agenției pentru Alimente a Națiunilor Unite arăta, în luna iulie, o majorare de prețuri de 31% de la un an la altul, într-un moment în care și așa destui consumatori au probleme financiare majore, generate de pandemie.
Cel mai grav îngheţ din ultimele decenii din Brazilia a făcut ca prețul boabelor verzi de cafea să ajungă la cel mai înalt nivel din aproape șapte ani și se așteaptă ca prețul final să fie transferat la consumatori, atunci când cumpără boabe prăjite sau cafea măcinată în supermarketuri, conform Mediafax. În ultimul an, Cafeaua Arabica și-a dublat prețul la bursa ICE din SUA.
Amploarea daunelor nu a fost complet evaluată, dar în zonele în care arborii de cafea nu au supraviețuit ar putea dura până la șapte ani pentru ca producția să se recupereze complet.
Datele Biroului pentru Statistica Muncii din Statele Unite au indicat că prețurile medii ale cafelei măcinate au crescut la un vârf de 4,75 de dolari pe kilogram în aprilie, în creștere cu 8,1% față de un an mai devreme și la cel mai înalt nivel, din iulie 2015.
În Brazilia, cea mai mare țară consumatoare din lume după Statele Unite, prețurile la cafea prăjită și măcinată au crescut cu 3,4% în iunie, potrivit biroului de statistici IBGE.
Șocul meteo a pus Brazilia în situația de-a se confrunta cu un val de aer polar și chiar ninsori, în luna… iulie. Înainte de frig, o secetă cumplită a afectat producţia din 2021, astfel că fotografia țării și-a cafelei noastre cea de toate zilele nu este chiar una luminoasă.