Pentru mulți dintre noi, repetarea obsesivă a sfaturilor referitoare la importanța apei în organism versus cantitatea pe care trebuie obligatoriu s-o bem pentru a rămâne sănătoși se transformă într-un moment generator de nervozitate perpetuă. Reclamele abundă în așa ceva, medicii nu prididesc din a ne atrage atenția că ne numim inconștienți dacă nu ne hidratăm corespunzător, cu atât mai mult acum, când, cu toții, am avut de suportat temperaturi extreme nemaiîntâlnite. Puțini sunt, însă, cei care chiar reușesc să-și transpună cunoștințele și studiile în practică, mai exact cei care au darul să ne convingă/determine, concret, științific, matematic, să descifrăm “limbajul” apei, să-l înțelegem și acceptăm imediat. În fond, ne facem un mare bine.

Organismul uman are nevoie de apă ca să funcţioneze normal. Suntem 70% apă, iar apa este fluidul care întreţine viaţa fiecărei celule vii din organismul uman, cea care ne ajută să ne menţinem sănătoşi, să slăbim şi să ne menţinem supli. Până aici, totul e simplu.

Partea complicată apare atunci când părerile în privința hidratării personale sunt atât de diferite: unii ne cer să bem doi litri de apă pe zi, alții mai puțin/mai mult, părerile sunt câtă frunză, câtă iarbă, iar concluziile incerte.

Nutriționiștii s-au pus, în cele din urmă, de acord că nu toți oamenii au nevoie de doi litri de apă pe zi. În urma unor studii realizate de institute mari de cercetare din Europa și Statele Unite, ei au conceput o formulă matematică foarte simplă, care ne arată exact de câtă apă avem nevoie: greutatea noastră înmulțită cu 0,04!

Pentru sportivi, la această cantitate, se adaugă apa din timpul expunerii la saună, la efort fizic susținut, deci norma zilnică se va suplimenta.

Evident că, în afară de apă, pentru a ne asigura aportul de lichide (care este de minim 25 de mililitri de lichide pe fiecare kilogram de greutate corporală), putem apela şi la ceaiuri neîndulcite sau la supe de legume fără adaos de ulei, întrucât acestea conţin peste 90% apă.

Este bine de reținut că alcoolul și cafeaua conţin compuşi diuretici care vor determina ca apa din organismul nostru să fie eliminată mai rapid. Aşadar, dacă suntem băutori de cafea sau alcool, vom bea mai multă apă decât…formula matematică.

Cu ce suntem de acord, la unison, chiar dacă nu avem toate datele științifice la îndemână? Cu reacțiile propriului nostru corp atunci când el cere apă, chiar și în lipsa senzației de sete efectivă:

Oboseala şi migrenele

Pierderea a 5-6% din volumul total de apă al corpului generează stări de somnolenţă, oboseală persistentă, dureri de cap, ameţeli.

Lipsa a doar jumătate de litru de apă din corp ne reduce capacitatea de concentrare cu 20%?

Creierul uman este 75% apă, ceea ce înseamnă că apa este crucială în menţinerea funcţiilor sale la capacitate maximă. Atunci când suntem deshidrataţi, suntem de două ori mai obosiţi şi ne pierdem rapid capacitatea de concentrare. Sfat rapid? Apă proaspătă!

Rinichii amenințați

Un nivel redus de apă în corp face ca rinichii să „macine în gol”, întrucât ei au nevoie de acest element esenţial pentru a elimina compuşii toxici din organism. Consecinţa este eliminarea unei cantităţi mai mici de urină, care este însă foarte concentrată, închisă la culoare şi conţine mai ales reziduuri. În general apa ajută la diluarea sărurilor și mineralelor din urină, care pot forma cristale solide cunoscute sub numele de pietre la rinichi. Acestea nu se pot forma în urină diluată.

Gestionarea sinusoidală a greutății corporale

Apa este principalul solvent al alimentelor și vitaminelor. Organismul o folosește pentru disoluția hranei în mici particule dar și pentru metabolizarea și asimilarea ei.

În curele de slăbire este indicat să bem multă apă, atât pentru a prelungi senzaţia de saţietate, cât şi pentru a ne ajuta digestia. Deshidratarea ne face frecvent să mâncăm mai mult, pentru că organismul confundă foarte des senzaţia de sete cu cea de foame, de cele mai multe ori în favoarea ultimei.

Există un test rapid, numit testul paharului cu apă: beţi un pahar mare de apă şi aşteptaţi 5 minute. Dacă senzaţia trece, înseamnă că era de fapt sete…

Articulații forțate

Apa este principalul lubrifiant al articulaţiilor și parte importantă la nivelul discului intervertebral, cea care ajută, așadar, la amortizarea şocurilor în timpul mersului. Când muşchii (la fel ca şi creierul) nu au suficientă apă, ei nu pot funcționa la parametri optimi.

Un alt amănunt important în procesul de hidratare vizează CUM și CÂND bem apa.

Cu cât cantitatea de apă ingerată o dată este mai mare şi cu cât este băută mai rapid cu atât rinichii sunt mai chinuiți, în fapt forţaţi brutal. Ei vor obosi încercând să elimine excesul de apă introdus în sistem.

Putem face o paralelă simplă: dacă turnăm rapid o cantitate mare de apă peste un câmp arid, se vor forma bălți. În schimb, dacă plouă mărunt, pământul uscat se înmoaie treptat și apa pătrunde uniform în tot solul. La fel se întâmplă şi în corpul nostru: dacă vom consuma apa treptat, cu înghiţituri mici, chiar ţinând puţin fiecare înghiţitură de apă şi dându-i timp corpului nostru să se informeze asupra substanţei pe care o introducem, atunci rinichii se vor pregăti din timp cu privire la ceea ce urmează să sosească, deci vor consuma un minim de energie, pentru prelucrare. Mai mult nu înseamnă și mai bine!

În concluzie, beți două pahare de apă, imediat după trezire, un pahar de apă înainte de masă, unul și înainte de baie sau duș, unul înainte de culcare, nu uitați de formula matematică magică și zâmbiți frumos vieții. Vă va zâmbi, cu siguranță, înapoi!