În urmă cu câteva zile, într-o premieră ireală și nefericită, pe vârfurile glaciare ale Groenlandei, a…plouat. Temperaturile măsurate acolo au crescut dincolo de limita înghețului și asta pentru a treia oară în mai puțin de un deceniu.

Aerul nefiresc de cald a generat un episod de ploaie extremă care a aruncat șapte miliarde de tone de apă peste calota de gheață.

A fost cea mai abundentă ploaie pe calota glaciară de când se fac astfel de înregistrări, mai exact din 1950, o spune Centrului Național pentru date privind gheața și zăpada din Statele Unite.

Cantitatea de masă de gheață pierdută a fost de șapte ori mai mare decât media zilnică pentru această perioadă a anului.

„Ce vedem acum nu este doar un deceniu ceva mai cald. Este ceva fără precedent!”, a declarat un cercetător al agenției americane.

Important de precizat este că Stația meteorologică la care au fost înregistrate datele se află în cel mai înalt punct al calotei glaciare din Groenlanda. Acolo, cercetătorii observă vremea în Arctica și schimbările prin care trece gheața.

Din anul 1989, Stația studiază și documentează schimbări extreme la nivelul zonei. Cercetătoarea Jennifer Mercer, care participă la misiune, a susținut că, din cauza ploii abundente în premieră, operațiunile la stație vor trebui să se schimbe: „Acest lucru înseamnă că trebuie să luăm în calcul evenimente meteo cu care nu ne-am mai confruntat până acum în istoria operațiunilor noastre aici. Evenimente meteo precum topirea gheții, vântul puternic și de acum și ploaia, în ultimii zece ani, s-au petrecut în afara spectrului considerat normal. Și pare că ele au loc cu frecvență tot mai mare”.

De la mijlocul anilor 90, în Groenlanda, s-au topit 28 de trilioane de tone de gheață.

În situația în care schimbările climatice provocate de activitatea umană încălzesc planeta, evident că gheața se topește cu rapiditate.

Un raport al ONU a concluzionat recent că topirea Groenlandei din ultimele două decenii este cauzată de arderea combustibililor fosili.

Un articol științific publicat recent în jurnalul Cryosphere a arătat că planeta a pierdut 28 de trilioane de tone de gheață de la mijlocul anilor 1990 și până astăzi, o mare parte din acestea fiind din zona Arcticii, inclusiv Groenlanda.

În 2019, Groenlanda a pierdut 532 miliarde de tone de gheață. În acel an, o primăvară extrem de caldă și un val de căldură în iulie au dus la topirea suprafeței glaciare. Nivelul oceanului planetar a crescut permanent cu 1,5 milimetri, ca urmare a acestui episod.

Închizând cercul (total nefericit), calota glaciară din Groenlanda a trecut acum prin cel mai dur episod de topire, pierzând peste 8,5 miliarde de tone de masă glaciară într-o singură zi, sufficient cât să ridice nivelul mării în Florida, cu cinci centimetri.