Cele mai mari mamifere din lume, balenele albastre, se întorc, într-o premieră emoționantă, pe coasta atlantică a Spaniei, asta după o absență de peste 40 de ani! Primul exemplar a fost văzut în largul Galiției, în nord-vestul Spaniei, în anul 2017, de către biologul marin, Bruno Díaz, șeful Institutului de cercetare a delfinilor muncitori din O Grove, Galiția.

Un nou mamifer superb a fost reperat în 2018, altul în anul următor, iar, în 2020, s-au întors încă două balene. Recent, lângă O Grove, în largul insulelor Cíes, a fost văzută o nouă balenă albastră.

Díaz nu a găsit încă o corespondență clară cu schimbările climatice dramatice și nici cauza precisă ce le determină pe balene să-și schimbe obiceiurile și să se întoarcă într-o zonă în care au fost vânate aproape până la dispariție.

„Cred că moratoriul asupra vânătorii de balene a fost un factor cheie. În anii 70, chiar înainte de introducerea interdicției, a dispărut o întreagă generație de balene albastre. Acum, după 40 de ani, vedem întoarcerea descendenților puținelor balene care au supraviețuit”, a declarat biologul iberic.

Spania a interzis vânătoarea acestor exemplare abia în anul ​​1986, atunci când balena albastră era aproape dispărută în totalitate în regiune.

Cauzele revenirii sunt în discuție, părerile împărțite. O teorie inedită, susținută și de către Diaz, speculează că mamiferele s-ar fi putut întoarce în Galicia dintr-o formă de dor de casă sau de memorie ancestrală.

„În ultimii ani s-a descoperit că migrația balenei albastre este condusă de memorie, nu de condițiile de mediu. Anul acesta nu a existat o creștere notabilă a planctonului, dar iată-le. Experiențele sunt reținute în memoria colectivă și determină specia să se întoarcă.”, a spus cercetătorul spaniol.

Cercetătorii cred foarte serios că acest tip de memorie populară, sau cunoștințe culturale, există la multe specii și este cheia supraviețuirii lor.

O balenă albastră tipică are lungimea de 20-24 metri și cântărește 120 de tone – echivalentul a 16 elefanți. De-a lungul vremii, au fost găsite exemplare de până la 30 de metri și 170 de tone.

În privința curiozităților demne de reținut, limba unei balene, spre exemplu, este mai grea decât un elefant, iar inima sa este cât un automobil. Chiar şi cel mai mare dinozaur care a existat vreodată pe Pământ era mai mic decât o balenă albastră.

Cercetătorii au înregistrat 626 de ore de cântece. Peste 26.500 de chemări ale acestor animale au fost analizate în timp real, astfel reușindu-se identificarea poziţiilor lor.

Balena albastră a scăpat cu greu de extincţie în timpul epocii vânătorii industriale, în secolul al XX-lea. Atunci, 340.000 de balene au fost măcelărite…