În perioada 20-22 octombrie, pe amplasamentul Stației de Tratare Apă Bega, s-au desfășurat activități specifice exercițiului internațional de Protecție Civilă EU ROMODEX Timișoara 2021, primul cu forțe în teren de la începutul pandemiei.

După sosirea în Timișoara a celor șapte module specializate de protecție civilă, în județ, au fost simulate procedurile de trecere a frontierei și de control vamal, fiecare participant fiind nevoit să prezinte, pe lângă documentele de identitate, certificatul verde electronic care atestă vaccinarea împotriva COVID-19 sau că persoana a trecut prin boală în ultimele 180 de zile. Ulterior, la Centrul de Recepție/Plecare – RDC (Reception/Departure Center), șefii modulelor de intervenție au primit informații generale referitoare la scenariul exercițiului, autoritățile locale responsabile cu managementul situațiilor de urgență, precum și despre ceilalți actori prezenți în teren.

În casa Aquatim, s-au desfășurat operațiuni importante ale exercițiului. Modulele de protecție civilă aferente echipelor participante la acest exercițiu pe amplasamentul Stației de Tratare Apă Bega au executat misiuni, atât pe timpul zilei, cât și pe timp de noapte, abordând scenarii variate, cu un grad ridicat de dificultate, conform procedurilor de lucru specific. Modulele de protecție civilă participante la acest exercițiu, respectiv scenariile puse în practică, la Timișoara, pe amplasamentul Stației de Tratare Apă Bega au fost următoarele:

–  Belgia: modul de purificare a apei (Water Purification)

– Croația: Salvarea victimelor inundațiilor folosind bărci (Flood Rescue Using Boats)

– România: modul de pompare de mare capacitate (High Capacity Pumping)

– Slovacia: Tabără pentru sinistrați (Emergency Temporary Camp)

– Slovenia: modul de pompare de mare capacitate (High Capacity Pumping)

– Spania: Salvarea pe timpul inundațiilor folosin bărci (Flood Rescue Using Boats)

– Țările Baltice (Lituania, Letonia și Estonia): modul de pompare de mare capacitate (High Capacity Pumping).

Evenimentele din ultima perioadă ne-au demonstrat că situațiile de urgență de mare amploare pot genera crize care să pună în dificultate statele afectate, în special prin depășirea capacității de răspuns. Prin crearea Mecanismului European de Protecție Civilă și pregătirea constantă a modulelor specializate de intervenție se poate asigura un răspuns prompt și eficient în sprijinul populației din zonele afectate, dar și asigurarea continuității operaționale.

La STA Bega s-au efectuat următoarele exerciții: tratare apă brută din Bega, stocare apă potabilă în rezervoare de 10 mc și 1 mc, îmbuteliere apă potabilă în recipiente 5 L, respectiv distribuire apă potabilă cu autocisterna 20 mc Aquatim, cu mijloace auto, isocontainere 1 mc și recipiente plastic 5 L, cu bărci pe Bega, recipiente plastic 5 L, dar și alimentarea cu apă a pompelor de mare capacitate din zona prizei de captare a Stației versus refularea acesteia în aval de barajul hidrotehnic.

Scenariile complexe au fost gândite și create pentru a testa capacitatea operativă de răspuns a fiecărui modul în parte, având totodată rolul de a consolida cooperarea dintre statele participante, depășindu-se astfel ușor barierele lingvistice.

Modulele specializate și-au demonstrat profesionalismul. Evaluarea activităților a evidențiat faptul că scopul complex al exercițiului, privind verificarea și actualizarea procedurilor de lucru proprii, realizarea schimbului de informații, interoperabilitate, cooperare și coordonare între echipele internaționale sosite în sprijin, a fost îndeplinit cu succes.

Cel care a girat desfășurarea impecabilă a evenimentelor de la STA Bega, Dorin Mariș, inspector de Protecție Civilă în cadrul instituției, a fost, din nou, la înălțime, iar Aquatim a primit felicitări la scenă deschisă, ceea ce ne bucură, obligă și onorează.

Foto: ISU BANAT