În mijlocul strâmtorii Bering, între Alaska şi Rusia, insula americană Little Diomede (Micul Diomede) şi insula rusească Ratmanov (Marele Diomede) îi separă pe vechii adversari prin doar 3 km. Practic, Insulele Diomede reprezintă singurul loc în care Rusia şi SUA au graniţă comună.

Partea mare a insulelor este deținută de Rusia, cea mică de SUA. Calendarul este decalat cu 23 ore între cele două insule. În urmă cu 3000 de ani, acestea au fost locuite de eschimoşi, iar primul european care a ajuns acolo a fost exploratorul rus Semion Dezhnyov. Se întâmpla în anul 1648. Optzeci de ani mai târziu, pe 16 august 1728, a fost redescoperită de navigatorul danez Vitus Bering, zi în care Biserica Ortodoxă Rusă sărbătorește memoria martirului Sf. Diomede.

Inedit este și faptul că graniţa se află la distanţe egale de cele două insule, iar linia internaţională a fost stabilită tot la distanţe egale, pentru a delimita partea din Alaska pe care americanii au cumpărat-o în 1867.

Insula Little Diomede este o stâncă turtită şi neospitalieră, cu coaste abrupte, de numai 7,4 km pătrați. Aici, trăiește comunitatea inuită, puţin numeroasă, care practică o economie de subzistenţă, prinde peşte şi crabi, vânează balene beluga, morse, foci şi urşi polari.

Diomede cel vestic este clasificat de fapt ca oraş, cu biserică, şcoală şi magazin. Toată insula este cuprinsă în graniţele oraşului.

Pe marea insulă Diomede se află o bază militară rusă şi o staţie meteo, pe ea neexistând civili. Micul Diomede este izolat de ape frecvent învolburate şi de ceţuri de vară.

Ca o curiozitate, în 1995, prezentatorul de televiziune Michael Palin, BBC, a venit pe Little Diomede să filmeze un documentar despre călătoria lui aventuroasă în jurul Cercului de Foc al Pacificului.

Intenţia lui era să închidă acest circuit opt luni mai târziu pe insula Little Diomede, numai că apele au fost atât de agitate în timpul iernii, încât nici măcar puternicul cuter Munro al Gardei de Coastă americane nu a putut să-i ducă la mal pe Palin şi echipa lui.

Când permite vremea, un elicopter aduce săptămânal corespondenţa, proviziile doar o dată pe an cu o barjă şi uneori insula este vizitată de pescari aflaţi în trecere. Se mai întâmplă ca Garda Naţională de Aviaţie Alaska să transporte aici oameni de ştiinţă, pe insulă existând un observator destinat studiului mediului arctic.