Muzeul Apei Timișoara a găzduit în vara aceasta Sânziene la OZN, o expoziție inedită de port popular, artă decorativă și fotografie, născută dintr-o inițiativă de suflet a unui grup de angajați din cadrul Aquatim și realizată cu sprijinul Asociației pentru cultură și tradiție Asocult.

Totul a pornit de la 15 „sânziene” și un „sânzian” care au îmbrăcat cu mândrie și bucurie straie de sărbătoare, costume populare românești, piese autentice și de o frumusețe deosebită, pentru o sesiune foto realizată de fotograful Marcel Neag, dedicată celebrării Zilei Iei, Rusaliilor și Sânzienelor, tradițiilor și valorilor culturii populare.

Inițiativa a fost dusă mai departe de Laura Cazan, una dintre promotoarele campaniei și vicepreședinte Asocult. Prin bunăvoința Laurei și a mamei sale, Carmen Cazan, președinte al asociației amintite, o parte din colecția impresionantă a Muzeului etnografic Voiteg a fost expusă la Muzeul Apei. Circa 100 de exponate, printre care costume valoroase, din regiunile Banatului de munte și de câmpie, Olteniei, Bucovinei, din Sibiu, Bistrița, Mehedinți și Maramureș, țesături, ceramică, obiecte decorative și de uz casnic, alese cu grijă și cu drag de Carmen și Laura Cazan, au fost admirate de vizitatorii expoziției, în perioada 29 iunie – 3 iulie.

Bogăția și armonia culorilor, finețea materialelor și a lucrăturii, estetica și simbolismul motivelor ornamentale, toate aceste detalii au făcut vizitatorii să zăbovească și să revină la piesele expuse, cu admirație, atenție și interes.

Asocult și Muzeul etnografic Voiteg ne amintesc cine am fost și cine vom fi

Despre pasiunea pentru frumos, pentru arta populară și folclor, despre cum s-au născut Asocult și Muzeul etnografic Voiteg ne povestește Laura Cazan: „Muzeul este arsenalul cel mai puternic cu care un popor își apără originea, identitatea și tot ce a moștenit de la străbuni, după cum spune istoricul Iosif Sterca-Șuluțiu… Acesta a fost gândul care ne-a îndemnat, pe noi, familia Cazan, să ne aplecăm cu admirație și respect în fața tradițiilor și valorilor strămoșești, pentru a aduce o contribuție, oricât de mică, la neuitarea lor.”

Colecția viitorului muzeu etnografic a crescut atât de firesc, încât nu poate fi vorba de un început exact plasat în timp. „Am iubit întotdeauna frumosul, am iubit satul, obiceiurile lui, minunatele costume populare, moștenite de la bunici și străbunici și păstrate cu sfințenie. Am achiziționat tot ce am considerat că merită atenție, de la costume populare complete, la piese componente, obiecte meșteșugărești, casnice, până când am simțit că a sosit momentul să le expunem în mod organizat pentru a putea fi văzute de cât mai mulți oameni, dornici să-și cunoască mai bine rădăcinile. Așa am înființat Asociația pentru Cultură și Tradiție ASOCULT, cu sediul în comuna timișeană Voiteg, asociație în cadrul căreia am organizat și muzeul etnografic”, explică Laura Cazan.

Inaugurat în septembrie 2016, cu o primă colecție de 50 de costume populare vechi, în principal din Banat, muzeul și-a diversificat pe parcurs colecția, ajungând la aproape 300 de piese, peste numai un an. Membrii familiei Cazan au văzut limpede drumul pe care au ales să meargă. Restul a fost doar perseverență și dăruire, după cum ne spune Laura: „Unii aruncau, iar noi adunam, recuperam… întotdeauna am considerat că tradiția nu înseamnă cultivarea cenușii, ci conservarea focului…  Dacă dispar tradițiile, dispare națiunea…” Iar ASOCULT nu s-a limitat doar la tradiții. Din suprafața construită generoasă, de 600 de metri pătrați, organizată pe trei nivele, parterul și etajul doi au fost dedicate expoziției de etnografie și folclor, iar la etajul întâi a fost amenajată o galerie de artă, ce găzduiește expoziții de sculptură, pictură și fotografie.

În prezent muzeul deține circa 1.000 de exponate din categoriile țesături (costume populare și țesături de interior – covoare, ponievi, ștergare), icoane, arta prelucrării lemnului, ceramică, precum și obiecte de uz casnic din metal, lemn, unelte necesare unor ocupații străvechi, obiecte de cult, pictură naivă, fotografii vechi, iar galeria de artă are o colecție însemnată de tablouri, sculpturi, fotografii artistice sau tematice. Piese de mobilier vechi și interioare țărănești specifice regiunii Banatului completează colecția muzeului

„Este un muzeu de suflet, un muzeu ce ne amintește de rădăcinile noastre, ne amintește cine am fost și cine vom fi….” sunt cuvintele Laurei Cazan care probabil descriu cel mai bine motivația ce a stat la baza acestui extraordinar proiect de familie. Asemenea Muzeului Apei, Muzeul etnografic Voiteg este un dar făcut comunității, întru neuitarea rădăcinilor, a identității culturale și regionale.