Ina, Skipper și-o minte cât albastrul infinit din ochii lui egal fericire ridicată la puterea a treia!
Ne știm de ani, din interacțiunile periodice generate de evenimentele majore pe care Aquatim, Aquademica și ARA (Asociația Română a Apei) le-au organizat aici sau pretutindeni în țară.
Muncește de 11 x 365 de zile la una dintre firmele de brand mare, serios și sonor, cu „filiație” nordică, de plăcere, cu libertatea omului care nu a fost și nu va fi vreodată constrâns de pontaje sau formalisme birocratice (filozofie care l-a determinat să-și „semneze” bucuros statornicia), cu pasiunea inginerului care respiră Tehnic până-n rărunchi, dar și a omului de vânzări care convinge din prima.
E un… Mărțișor, și dincolo de metaforă, deci nu doar pentru că a pășit în lumea asta într-un 1 martie providențial, ci mai ales pentru că a confirmat. Ce? DARUL.
Asta este Alin Gabriel Enășesc pentru toți cei care au bucuria să-l asculte, privească, analizeze, admire. În spatele mării din ochii lui se ascunde un tumult demn de-un tânăr de 36 de ani cu care am avut imensa plăcere să stau de vorbă cu doar câteva zile înainte de Sfântul care i-a purtat și-o să-i tot poarte pașii prin viața asta extraordinară.
De loc e din Hunedoara, de-acolo de unde, într-a IX-a, a decis că Mate-Info intensiv nu-i tocmai o perspectivă roz pentru un elev deja și demult fascinat de tehnologie pură, astfel că s-a mutat cu arme și bagaje la „matcă”, alias Liceul Nr.1 Matei Corvin. Definitorie este și gena în cazul lui: Alin vine dintr-o familie de ingineri sadea, după o copilărie petrecută idilic – da, chiar așa – pe șantierele girate de tatăl lui, prin șanțurile săpate pentru aducțiuni de apă-canal, printre oameni și munci și fericiri „brute” ale unui domeniu pe care cine-l îndrăgește, pricepe și respectă… poate stăpâni orice. Cu tot cu examenul de diferențe dintr-a X-a – un semi rateu, haha! – când n-a știut să deseneze un amărât de șurub, dar mai ales cu revanșa un an mai târziu, sub forma Mențiunii la olimpiada națională de organe de mașini de la Bârlad. Alin și-a confirmat perpetuu propria lemă (sic!) potrivit căreia trebuie să fii suficient de bun încât să rămâi vizibil și suficient de rațional încât să înțelegi că fericirile se adună și din altă dimensiune personală, sau mai ales.
Facultatea de Construcții și Hidro a sa dragă au consfințit în anii de-atunci și de-acum trăirea și simțirea unui profesionist complex, căruia nu i-a fost vreodată greu să combine planurile moderne ale contemporanului tehnic, astfel că cei 11 ani în titanul danez n-au avut altă variantă decât să-l desăvârșească și poziționeze în onorantele topuri interne. Funcția lui se numește Service Sales Engineer, amplitudinea lui e… transgranițe: România, Bulgaria, Serbia și export (țările aparținătoare fostei Iugoslavii, plus Albania). Alin este unul dintre singurii doi ingineri români care au migrat spre partea comercială… pentru că a putut. Are o forță a sinelui extrem de bine păzită de ochii lumii, nu dintr-o necesară precauție, ci dintr-o obligatorie smerenie. El nu se chinuie să pară, el e. De acord, puțin introvertit, dar major serios, puțin distant, dar major rațional. Deține tot pachetul unui reper tânăr al unei meserii vechi. Și e fascinant.
De șase ani, Alin practică un… ceva aparte, numit Krav-Maga, un sistem de luptă dezvoltat în Israel care pune accent pe neutralizarea rapidă a amenințărilor la adresa vieții. Fundamentul Krav-Maga îl reprezintă cercetările științifice asupra reflexelor umane, atât ale atacatorului, cât și ale celui care se apără. Krav-Maga este sistemul oficial de autoapărare și luptă al Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF), iar fiecare soldat israelian (inclusiv cei din unitățile de elită) este instruit în aceste tehnici. Aici… e cu wow, de acord! L-am întrebat, firește, de ce? Mi-a explicat, calm și relaxat, că îi plac jocurile/sporturile minții, activitățile care-ți aduc liniște și disciplină, care presupun și efort și aplicabilitate directă, care sădesc încredere și girează forță. A creierului, repet. Face 3-4 antrenamente pe săptămână, antrenează, la rându-i, copii și adulți, servește atitudini potrivite pentru momente nepotrivite. Da, e autoapărare, da, în orice context, e necesară, da, e liniștitor nu să știi, ci să simți, că nimeni și nimic nu te poate deturna de la… Cale, vreodată.
Face „priză” perfectă și aici cu iubita lui cu trei prenume (sic!), Maria Monica Florina, asistent universitar plus antrenor de fitness, cea care, cu siguranță, se va numi soție într-o zi și mamă într-o alta. I-am spus că va fi un tată extraordinar și a zâmbit puțin stingher. Îi repet acum: dragă Alin, vei fi cel mai cel dintre toți cei! La pachet cu Skipper (câinele adoptat de nouă ani), înainte sau după cele trei săptămâni de Florida, cert întru aceeași creștere constantă, de data aceasta în sferă personală.
Compania la care lucrează a primit recent premiul Eco Vadis. Să te afli în… compania lui Alin Gabriel Enășesc e de premiu pentru că rari sunt tinerii care refuză să se piardă pe ei, și mai rari cei care chiar reușesc asta.
Mulțumesc frumos, Alin, felicitări pentru CINE ești, impresionată iremediabil!