Anul acesta, cel mai grandios eveniment din domeniul apei, Forumul Mondial al Apei, va avea loc în Daegu-Gyeongbuk, Coreea, în intervalul 27-28 februarie. Forumul Mondial al Apei este o conferință internațională ce are loc la fiecare trei ani, începând cu anul 1997, țintită pe tot ce înseamnă domeniu public sau privat, mediu economic sau industrie. Ideea organizării unei astfel de întâlniri majore a venit dintr-un efort de facilitare a discuțiilor internationale privind provocările globale din sectorul atât de viu al apei.

Secolul XXI a generat discuții ample pe tema omenirii care suferă de deficit acut de apă și canalizare, pe tema celor care se constituie în pătura aflată la limita sărăciei, în contextul în care viața liniștită, supraviețuirea însăși, se construiesc pe elementul zero, definit simplu: apă!

Coreea va găzdui al șaptelea Forum Mondial al Apei, care va relua această temă contemporană, de aici și titulatura conferinței – Apă pentru viitorul nostru. Delegați din 170 de țări se vor așeza la discuțiile din Daegu-Gyeongbuk, care vor viza mai multe teme, de la provocările apei la descoperirile științifice din ultima perioadă sau punerea în aplicare a soluțiilor despinse din edițiile anterioare ale forumului. Într-un moment în care obiectivele de dezvoltare ale mileniului, stabilite în anul 2000, urmează să expire, se cer, de urgență, o nouă strategie internatională și acțiuni concrete de combatere a provocărilor mai puțin plăcute din acest domeniu. Din acest punct de vedere dar și din multe altele, Forumul se anunță drept unul istoric, pentru că are datoria să scrie, negru pe alb, ce pași se vor face post 2015.

Președintele grandioasei conferințe, Jung-moo Lee, asigură participanții de întreaga sa deschidere în căutarea și găsirea variantelor fericite pentru ca apa să nu mai reprezinte o problemă la nivel mondial: “În următoarele decenii, capacitatea noastră de a construi un viitor sigur, deci o apă bună, va depinde de modul în care vom ști să căutăm oportunitățile, să garantăm securitatea ei. Accesul la apă și canalizare nu este doar un scop în sine, ci un instrument pentru îmbunătățirea nivelului de trai, pentru emanciparea femeilor și fetelor, oferind acces la educație și prevenție împotriva bolilor”.

Siguranța în apă înseamnă, în opinia organizatorilor, și siguranță ecologică sau durabilitate economică pentru creșterea rezistenței generale la schimbările globale și protecția mediului.
În concluzie, Forumul Mondial al Apei reprezintă ținta zero a operatorilor de apă din lumea largă, așteptați, cu maxim interes, la Daegu-Gyeongbuk.

Foto: A bird’s eye view on Nakdong basin river development, www.koreaitimes.com