Tematica de prevenție și intervenție în caz de incendii a fost și este, la nivel oficial, în Timiș, de actualitate zero, în condițiile în care pericolul focului este unul real, iar pregătirea decidenților una vitală. Aquatim a găzduit, așa cum o face an de an, întâlnirea periodică a reprezentanților ISU Banat cu cei ai instituțiilor și operatorilor economici, întâlnire girată de conducerea instituției responsabile cu situațiile de urgență.

Discuțiile au vizat și apropiata Zi a Pompierilor, sărbătorită pe 13 septembrie, dar și diverse metode, studii de caz sau analize, extrem de importante în cazul situațiilor deloc ușoare generate de furia focului.

Întâlnirea a fost deschisă de către directorul general al Aquatim SA, dr. ing. Ilie Vlaicu și de către inspectorul șef al ISU Banat, lt.col.ing. Lucian Mihoc. Deopotrivă, cei doi oficiali au insistat pe importanța discuțiilor concrete și la obiect, din cadrul cazuisticii vaste ce compune domeniul situațiilor de urgență, pe colaborarea foarte serioasă existentă între cele două instituții și pe utilitatea majoră a întâlnirilor de acest gen.

Au captat atenția  mai mulți reprezentanți ai instituțiilor prezente, tematicile fiind importante.

Lt.col.ing. Lucian MIHOC, inspector șef ISU Banat – “Comunicații în situații de urgență”

Ing. Ioan-Dorel MARIȘ – “Accidente tehnologice majore. Fenomenul BLEVE.”

Col. Vasile JURATU – “Evoluția legislației specific în domeniul avizării-autorizării în domeniul securității la incendiu”

Lt. ing. Cătălin Constantin COSACU – “Prevederi legislative privind reabilitarea termică a clădirilor.”

Slt.Bogdan MUTU – “Concursul serviciilor profesioniste pentru situații de urgență, faza națională, Timișoara 2015 .”

Mr. Codruț BRÂNDUȘOIU – “Situația intervenției ISU Banat al județului Timiș, ian-aug 2015”

Slt.dr.ing. Marius MATEAȘ – “Radiocomunicații pentru formațiunile de intervenție pe bază de voluntariat “

Pompierii, de la cohortele de vigiles la inspectoratele moderne ale situațiilor de urgență

 Pe 13 septembrie se împlinesc 167 de ani de la bătălia de la Dealu Spirii. Ostașii Companiei de Pompieri din București și infanteriștii au dus o luptă grea cu miile de ieniceri și spahii ai oastei otomane, venită să înăbușe mișcarea revoluționară pașoptistă. Din cei peste 100 de morți și toți atâția răniți, majoritatea jertfelor a fost dată de pompieri. Dealu Spirii a devenit, astfel, un simbol al jertfei supreme pentru arma Pompieri.

Veteranilor de la 1848 li s-a acordat prima decorație militară românească, Pro virtute militari. Momentul istoric de la 13 septembrie 1848 a fost oficializat în documentele instituționale postbelice, fiind desemnat ulterior ca Ziua Pompierilor din România în toate documentele de funcționare ale Corpului Pompierilor Militari.

Istoria celor care ne apără de foc este una interesantă și fascinantă; ea începe din antichitate când în orașele Imperiului Roman funcționau cohorte de vigiles, însărcinate cu supravegherea modului în care era folosit focul și cu intervenția în caz de incendiu, continuă cu echipele de intervenție orghanizate de bresle, din Evul Mediu și ia o formă organizată, de tip militar, după declanșarea unor incendii majore în Principatele Dunărene.

În 1835, la Iași, apare prima unitate de pompieri militari din România. În 1845 apare și la București o structură similară, cu efective mai mari de militari pompieri. În 1912 se înființează Inspectoratul Pompierilor Militari, în 1948 se pune problema existenței unei companii de pompieri în fiecare capitală de județ, în 1953 se înființează inspecțiile regionale de prevenire a incendiilor.

De-a lungul istoriei, pompierii s-au dezvoltat, modernizat, astfel că inspectoratele de urgență au ajuns să desfășoare activități complexe, adaptate, evident, comunității în slujba cărora se află.