Într-o accepțiune complexă, Protecția Civilă reprezintă o componentă a sistemului securității naționale, fiind în fapt un ansamblu integrat de activități specifice, măsuri organizatorice, tehnice, operative, cu caracter umanitar și de informare publică, planificate, organizate și realizate la nivel național. Legea sub umbrela căreia funcționează protecția civilă este 481/2004, în scopul prevenirii și reducerii riscurilor de producere a dezastrelor, protejării populației, bunurilor și mediului împotriva efectelor negative ale situațiilor de urgență, conflictelor armate, înlăturării operative a urmărilor acestora și asigurării condițiilor necesare supraviețuirii persoanelor afectate.
România deține Protecție Civilă, din 28 februarie 1933, când Regele Carol al II-lea semna Înaltul Decret Regal nr. 468, prin care se aproba „Regulamentul de Funcționare a Apărării Pasive contra atacurilor aeriene”. Scopul acestuia era de a „limita efectele bombardamentelor aeriene asupra populației și resursele teritoriului, fie asigurându-le protecția directă, fie micșorând eficacitatea atacurilor”. Acest moment este considerat a fi data de naștere a Protecției Civile în România, Apărarea Pasivă devenind o armă de sine stătătoare.
De atunci, an de an, pe 28 februarie, voluntarii și pompierii sărbătoresc Ziua Protecției Civile din România!
Tot anual, în organizarea Aquatim SA, a inspectorului de Protecție Civilă, ing. Ioan-Dorel Mariș, compania noastră găzduiește un Simpozion dedicat Zilei Protecției Civile din România, la care participă reprezentanți ai ISU Banat și ai instituțiilor care au activități în domeniul acesta important.
Joi, 22 februarie, participanții la simpozionul găzduit de Aquatim au avut o agendă importantă de discuții: “Securitatea la incendiu în spații închise unde se organizează evenimente cu public numeros” – cpt. ing. Cătalin Cosacu, ISU “BANAT”, “Concepția la cutremur” – cpt. ing. Cătalin Adelin Păcală, ISU “BANAT”, “Cutremurul. Măsuri de prevenire și protecție” – mr. ing. Valeriu Alfirii, ISU “BANAT”, “Fenomen de vijelie în Câmpia de Vest” – meteorolog Robert Balasz, Centrul Meteorologic Regional “BANAT-CRIȘANA”, “QGis la ISU. Planul topocadastral vectorial cu distribuția zonelor de impact din jurul amplasamentelor SEVESO” – tehn. Dragoș Ciortin, “Alimentarea cu apă a localităților în situații de urgență. Reglementări, principii, echipamente” – ing. Ioan-Dorel Mariș.
În debutul simpozionului, directorul comercial al Aquatim SA, Valentin Laichici, i-a salutat pe cei din ISU Banat, parteneri de cursă lungă ai companiei noastre, urându-le o Zi a Protecției Civile reușită!