Astăzi, specialiştii din domeniul canalizării, al mentenanţei, al GIS şi al domeniilor conexe problematicii vaste, denumită generic canalizare, reprezentanţi ai Aquatim, dar şi ai companiilor de apă din ţară, au asistat la un curs interesant, susţinut de către dipl. ing. univ. Peter Koestner, director al Departamentului de Ape Uzate din Munchen.
Tematicile abordate sunt, în fapt, problemele de zi cu zi ale oamenilor din companiile de apă, de la evacuarea apelor uzate, întreţinerea reţelelor de canal sau măsuri de siguranţă în muncă.
Invitatul german a insistat pe noţiuni teoretice, măsuri necesare pentru menţinerea şi reamenajarea funcţionalităţii canalelor de apă uzată, dezafectarea sistemelor de canalizare, controlul funcţionării staţiilor de pompare, dar şi pe exemplificări ale situaţiilor concrete cu care se confruntă, spre exemplu, specialiştii din Munchen.
Peter Koestner consideră că totul pleacă de la pregătirea profesională a personalului din domeniu. Odată îndeplinită această condiţie, tot ceea ce presupune fişa postului devine simplu de îndeplinit:
– cunoaşterea amănunţită a reţelei de canal, poziţionarea canalelor şi a construcţiilor special, adică a întregii reţele de canal
– cunoaşterea proceselor operaţionale din cadrul reţelei de canalizare, precum şi punctele vulnerabile
– cunoaşterea perfectă a protecţiei muncii şi a măsurilor de siguranţă necesare în exploatarea canalului
– cunoaşterea atribuţiilor şi responsabilităţilor fiecăruia
– cunoaşterea perfectă a compoziţiei apei uzate
– cunoaşterea industriei ca potenţial poluator si interdicţiile în vigoare
– instruirea personalului în ceea ce priveşte lucrările executate de terţi
– întocmirea şi cunoaşterea planului în caz de catastrofe sau avarii
Reprezentantul Municipalităţii din Munchen va ma susţine cursuri, în cadrul Fundaţiei Aquademica, în noiembrie şi decembrie, tot la Timişoara.