Este vremea pregătirilor pentru iarnă, pregătiri care includ și protejarea contoarelor de apă de îngheț, verificarea instalațiilor din curți, grădini și din subsolurile blocurilor.

Pentru că, în cazul unor defecte, orice intervenţie va fi mai dificilă la temperaturi scăzute, este bine să se ţină seama de câteva recomandări.

Capacele şi ramele căminelor trebuie curăţate de praf sau pământ, şi, eventual, unse cu vaselină, ca să poată fi manevrate cu uşurinţă şi la temperaturi scăzute. Sub capacele din tablă este indicat să se pună o folie din plastic. Căminele în care sunt instalate contoarele sau cele de canalizare trebuie curăţate de moloz şi pământ. Robinetele din cămine, care închid traseul dinspre reţeaua interoară trebuie verificate și reparate sau înlocuite, dacă este cazul.

Căminele protejează suficient instalaţiile din interiorul lor. Acolo unde instalaţiile nu sunt montate în cămine şi sunt expuse temperaturilor scăzute, acestea trebuie protejate de îngheţ, cu materiale termoizolante. Acesta este cazul contoarelor din subsolurile unor blocuri, spre exemplu, sau a robinetelor din curţile caselor.

Este recomandabil ca instalaţiile de stropit din curţi şi grădini, fântânile decorative sau piscinele să fie golite pe perioada iernii.

Contorul de branșament (contorul unui imobil – casă sau bloc) și partea cuprinsă între reţeaua publică stradală şi acesta se numeşte reţea exterioară şi intră în responsabilitatea Aquatim. Defectele apărute pe reţelele exterioare vor fi reparate de compania de apă, fără ca beneficiarul să suporte costurile. Dar, în cazul în care contorul sau instalaţiile de apă se defectează din cauza îngheţului, nefiind protejate corespunzător, beneficiarul va suporta costurile înlocuirii acestora.

Foto> Stefan Jurgensen, www.flickr.com