Proiectul Aquademica Aventuri în… picături! a fost selectat câștigător în cadrul programului Științescu gestionat de Fundația Comunitară Timișoara, program dedicat promovării științei și tehnologiei în rândul copiilor și adolescenților din județul Timiș. Proiectul Fundației Aquademica a obținut o finanțare de 12.500 de lei din Fondul Științescu, pentru extinderea activităților din mini-laboratorul Aquapic specifice grupei de vârstă 10-12 ani.
Științescu poposește, așadar, vara aceasta la Aquapic și, cu susținerea sa, Aquademica pregătește surprize noi copiilor care vor trece pragul mini-laboratorului centrului, intrând în fascinanta lume a experimentelor. Echipa de proiect va pune la punct 5 activități demonstrative și 3 activități participative, bazate toate pe experimente de chimie și fizică a apei. Materialele, accesoriile și instrumentarul necesar vor fi, de asemenea, asigurate prin proiect.
Copiii care vor vizita centrul Aquapic, de la vechea uzină de apă industrială a Timișoarei, vor avea ocazia, din toamna aceasta, să testeze chiar ei apa de la robinet sau din alte surse și să învețe, într-un mod cât se poate de distractiv, despre fenomene fizico-chimice legate de apă. Experimentele marca Științescu vor scoate în evidență proprietăți ale apei, cum ar fi densitatea, și procese aplicate în tehnologiile de tratare dar întâlnite și în natură, ca și filtrarea sau precipitarea.
Activitățile sunt gândite astfel încât să formeze interesul copiilor pentru cunoașterea științifică și pentru experiment, de la concept până la toate detaliile menite să îi facă pe aceștia să își ia în serios rolul de „cercetător” Științescu.
Ca impact, proiectul își propune să aducă circa 800-900 de elevi în laboratorul Aquapic care vor participa la activități, implicându-se în realizarea experimentelor.
ADN-ul căpşunilor şi trenul care levitează
Fondul Științescu a fost inițiat la sfârșitul anului 2014, cu sprijinul Romanian-American Foundation, ca proiect pilot implementat de patru Fundații Comunitare: București, Cluj, Iași și Sibiu. Din ianuarie 2016, programul s-a extins la nivel național, în prezent fiind implementat, prin fundațiile comunitare locale, în București, Sibiu, Iași, Cluj, Oradea, Mureș, Bacău, Galați, Prahova, Odorheiu Secuiesc, Brașov, Țara Făgărașului, Dâmbovița și Timișoara.
Fondul Ştiinţescu finanţează în Timişoara anul acesta nouă proiecte, cu granturi în valoare de 103.653 lei, valoarea totală a acestora ridicându-se la peste 225.000 de lei.
Proiectele locale Științescu vor ține copiii „ocupați” în vacanța de vară, dar și în toamnă, cu provocări de tot felul, de la extragerea ADN-ului dintr-o căpșună, până la construirea unui kart sau unui trenuleț care… levitează. Reprezentanții Fundației Comunitare Timișoara îndeamnă publicul larg să urmărească programul și activitățile pe websiteul timisoara.stiintescu.ro și pe pagina de Facebook Științescu Timișoara și să se alăture experimentelor.