Recent, Comisia Europeană a lansat un apel-invitație pentru evaluarea fezabilității unui sistem de monitorizare a apelor uzate pentru supravegherea SARS-CoV-2 la nivelul UE. Concomitent, importanți operatori europeni de apă, printre care Eau de Paris, și cercetători de la universități de prestigiu aduc dovezi că apele uzate sunt un bun indicator al prezenței virusului în populație.

Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene și Directoratul General pentru Mediu au făcut echipă cu câștigătorii SEWERS4Covid ai Hackathon-ului UE, respectiv Institutul Olandez de Cercetare a Apei – KWR, Eurecat – Centrul de Tehnologie al Cataloniei (Spania), Universitatea din Tesalia și Universitatea Tehnică Națională din Atena (Grecia), Universitatea din Exeter (Marea Britanie) și Universitatea Tehnică Renania-Westfalia din Aachen (Germania). Asistați de Water Europe și EurEau, lansăm o invitație de participare la evaluarea fezabilității unui proiect pan-european de monitorizare a SARS-CoV-2 prin intermediul apelor uzate și, de asemenea, la un schimb de experiență în privința monitorizării SARS-CoV-2 în apele uzate.

Există tot mai multe dovezi că apele uzate netratate sunt un bun indicator al prezenței virusului în populație. Sunt din ce în ce mai numeroase grupurile de cercetători care în urma studiilor efectuate au ajuns pe cont propriu la ideea că detectarea SARS-CoV-2 în apele uzate e un posibil mod de a cuantifica și înțelege mai bine prezența globală aproximativă a virusului în populație. De la prima confirmare a prezenței ARN-ului de coronavirus în excrementele pacienților cu Covid-19, grupuri de cercetători din Olanda, Australia, Statele Unite, Franța, Italia, Austria ș.a.m.d. au stabilit cu succes o corelație între concentrația de virus din influentul stațiilor de tratare a apelor uzate și nivelul de infectare al populației. Ca urmare, monitorizarea SARS-CoV-2 în apele uzate combinată cu monitorizarea produselor farmaceutice utilizate în tratarea Covid-19 se poate dovedi un instrument valoros și eficient în monitorizarea circulației virusului în orașele și localitățile din UE și ar putea servi ca o avertizare timpurie pentru reizbucnirea epidemiei în Europa și nu numai, oferind totodată și analize de date pe baza monitorizării. Pentru a reuni eforturile de cercetare în curs și a eficientiza protocoalele facilitând astfel schimbul de cunoștințe, grupurile interesate sunt invitate să contacteze în cel mai scurt timp Centrul Comun de Cercetare (Joint Research Centre) la JRC-WATERLAB@ec.europa.eu .

Într-un număr ales de stații de tratare a apelor uzate (de preferință unde există informații despre nivelul de infectare din zona de captare) are loc un exercițiu spontan folosind un mecanism de monitorizare la nivel UE utilizat deja în trecut. Aceste date și metode vor fi împărtășite ca termeni de referință pentru a face posibilă comparația directă între activitățile individuale de cercetare, constituind astfel un Sistem de Monitorizare a Apelor Uzate pentru SARS-CoV-2. Participarea la acest exercițiu este gratuită, iar rezultatele generate vor fi exploatate în comun. Asta include și organizarea de webinarii și conferințe online din momentul când datele vor fi disponibile.

Potrivit unui studiu realizat de Eau de Paris (Compania de apă din Paris), SIAAP (Sindicatul Interdepartamental pentru Salubrizarea Aglomerației urbane Pariziene), Universitatea Sorbona și IRBA (Institutul de Cercetări Biomedicale al Armatei), cu cât numărul spitalizărilor de Covid-19 este mai important, cu atât genomul virusului SARS-CoV-2 aflat la originea bolii este mai prezent în apele uzate. Urmărirea apelor uzate ar permite astfel evaluarea nivelului de circulație a virusului în populație.

Virusul SARS-CoV-2 se găsește în fecalele persoanelor bolnave de Covid-19. Deoarece colectează excrementele populației, apele uzate reflectă într-un fel ”starea de sănătate” a acesteia. Analiza apelor uzate se dovedește a fi de mare interes pentru cercetarea științifică a SARS-CoV-2, după cum o arată și studiul făcut de laboratorul Companiei de apă din Paris în colaborare cu SIAAP (Sindicatul Interdepartamental pentru Salubrizarea Aglomerației urbane Pariziene), Universitatea Sorbona și IRBA (Institutul de Cercetări Biomedicale al Armatei), ale cărui rezultate sunt încă în curs de validare. Studiul demonstrează pentru prima dată că virusul SARS-CoV-2 din apele uzate crește în cantitate odată cu numărul spitalizărilor legate de Covid-19 la nivel regional.

De la începutul lui martie, în fiecare săptămână au fost colectate probe de la cinci stații de tratare a apei uzate, exploatate de diferiți operatori în jurul Parisului. Încă înainte să se depășească numărul de 100 de cazuri diagnosticate cu Covid-19 în Île-de-France, genomul virusului SARS-CoV-2 a fost detectat în apele uzate, în cantități deja semnificative, semn că epidemia era deja instalată. La debutul epidemiei, un litru de apă uzată conținea zece mii de unități de genom. Această cantitate s-a înmulțit cu 100 la vârful epidemiei pentru a reveni în prezent la cantități echivalente cu cele de la începutul lui martie. A se nota însă că descoperirea acestor urme de virus nu înseamnă că acesta ar fi și infecțios. Acest aspect face în prezent obiectul unor alte cercetări.

Rezultatele pledează pentru integrarea monitorizării sistematice a apelor uzate în cadrul măsurilor contra Covid-19. Urmărirea prezenței SARS-CoV-2 în apele uzate ar permite în fapt semnalarea timpurie a unei noi creșteri a numărului de contaminări și, de asemenea, o mai bună înțelegere a circulației virusului în populație.

”Aceste rezultate ne îndeamnă să propunem o monitorizare regulată a apelor uzate, care ar putea fi o componentă într-un plan integrat de luptă contra epidemiei. Munca noastră a trezit atenția comitetului CARE, însărcinat cu coordonarea științifică la nivel național pe tema Covid-19. Reuniți în cadrul rețelei OBEPINE (Observator Epidemiologic al Apelor Uzate), diferiții actori francezi din domeniul apei și epurării sunt pregătiți să efectueze această monitorizare națională” a declarat L. Moulin, responsabilul de Cercetare-Dezvoltare al Companiei de apă din Paris. Fie că sunt la Nancy, Clermont-Ferrand sau în regiunea pariziană, mai multe laboratoare din rețea au organizat deja monitorizarea calității apelor uzate. O monitorizare la o scară mai mare a prezenței  SARS-CoV-2 în apele uzate ar putea fi pusă în practică foarte rapid. Acest indicator ar fi acceptabil din punct de vedere etic și sustenabil financiar.

Referitor la Compania de apă din Paris: prima companie publică de apă din Franța, Eau de Paris produce și distribuie apă celor 3 milioane de clienți ai săi. Compania publică nu se ocupă de tratarea apelor uzate. În schimb, de zece ani încoace, laboratorul său de cercetare și dezvoltare a acumulat o experiență importantă în ce privește legăturile dintre viruși și apă.

 

Surse: Comisia Europeană și Compania de apă din Paris

Credit foto: statnews și Getty Images