În cadrul programului de investiții susținute de Aquatim din fondurile proprii, au fost finalizate și recepționate anul acesta lucrări continuate din anii precedenți, în valoare de aproximativ 41,7 milioane lei. În cele ce urmează, sunt prezentate câteva dintre acestea, precum și dintre cele demarate mai recent.
Etapa 1 din proiectul de extindere a canalizării pe Calea Șagului, pe tronsonul dintre pod și str. Ovidiu Cotruș, cuprinzând 1 km conductă din poliester armat cu fibră de sticlă, o stație pompare și 0,7 km conductă de refulare din polietilenă a fost recepționată în luna mai a acestui an, iar etapa a 2-a de extindere, de la str. O. Cotruș până la bifurcația drumului Șag-Parța este în derulare (65% realizare fizică). Odată cu finalizarea acestui proiect, se poate face interconectarea cu rețelele din Șag.
Soluții de evacuare a apei pluviale la două pasaje din Timișoara
Pe rețeaua de canalizare din zona a două pasaje de cale ferată din Timișoara au fost instalate sisteme ce vor preveni inudarea străzilor la ploi puternice. Lucrarea aferentă pasajului Brediceanu, în valoare de 855.000 de lei, a fost finalizată în luna octombrie 2020 și include o reţea de refulare de circa 150 m, cămine de golire și liniștire, un cămin deversor și o stație de pompare, ansamblul având rolul de a stoca și evacua ulterior, treptat, în canalizare volumele mari de apă de ploaie. Soluția aleasă pentru pasajul Gheorghe Lazăr este una mai complexă, ce a costat 1,3 milioane de lei și cuprinde o reţea de refulare de 265 m, un cămin echipat cu electrovană stăvilar şi senzori de nivel, cămine de curățare, golire și liniștire, un cămin deversor și unul decantor și o staţie de pompare automatizată. Apa de ploaie în exces este descărcată controlat în rețeaua de canalizare și direcționată către colectorul de pe Calea Circumvalațiunii.
Alte lucrări continuate din anii precedenți și finalizate în 2020 includ extinderi ale rețelelor pe străzile Nicorești, Letea, Ceferiștilor,Viitorului (1,3 km, valoare de 1,34 milioane lei) și evacuarea apelor meteorice din Parcul Industrial Freidorf – colector și cămine pe str. Paul Morand, separator produse petroliere și stație pompare, solutie de subtraversare a digului Begăi, 1,4 miliaone lei.
O lucrare importantă finalizată în 2020 este alimentarea cu apă din Silagiu, un sat situat la 4 km de Buziaș, lipsit anterior de sistem centralizat de apă potabilă. Rețeaua de distribuție, de 12,8 km, acoperă toate străzile din Silagiu, iar apa potabilă este adusă din Buziaș, printr-o conductă de aducțiune, de 2,5 km. Investiția, ce a costat 2,3 milioane de lei, mai cuprinde gospodăria de apă, cu două rezervoare de înmagazinare, o stație de pompare și o instalație de dezinfecție cu hipoclorit de sodiu.
Printre lucrările de modernizare demarate și finalizate în 2020 se numără și reabilitarea conductei de apă pe strada Topologului din Timișoara, extinderea și reabilitare rețelei de apă din Opatița și o conductă de aducțiune apă tratată în Bencecu de Sus.
Nu în ultimul rând, trebuie amintit un proiect de interes pentru timișoreni, mai ales în contextul capitalei Culturale Europene. În luna septembrie au început lucrările pentru amenajarea Muzeului Apei, la vechea uzină de apă, de pe Calea Urseni, prin turnarea fundațiilor viitorului pavilion de acces. Proiectul de construcții va lega ansamblu de clădiri Secession existente, Grupul de Fântâni nr.1, Filtrare-Deferizare și Pompare, printr-o rețea de alei și puncte de interes, bazine decorative, platforme pentru expoziții etc. Investiția, în valoare.de 5,8 milioane lei este realizată în proporție de 15% și va fi finalizată în toamna anului 2021.