În 22 martie, începînd din anul 1993, se sărbătorește pe tot globul Ziua Mondială a Apei. În fiecare an, Organizaţia Naţiunilor Unite stabileşte o temă a apei în jurul căreia sunt planificate diverse evenimente. Perioada 2005-2015 a fost numită decada de acţiune „Apă pentru Viaţă”. Tema anului 2014 se referă la interrelația dintre apă și energie.

Între apă și energie există o relație de corespondență. Pe de o parte, producerea și distribuția energiei necsită utilizarea resurselor de apă, în special în cazul energiei termale, nucleare și hidroelectrice. Pe de altă parte, 8% din energia electrică și termică mondială se folosește pentru captarea, tratarea și distribuția apei către consumatori.

Nivelul de dezvoltare al unei țări depinde în foarte mare măsură de posibilitățile acesteia de a asigura alimentarea cu apă potabilă și cu energie electrică și termică. Iată câteva cifre valabile la nivel mondial:  1,3 miliarde de oameni nu au acces la curent electric, 768 milioane nu beneficiază de surse sigure de apă potabilă iar 2,5 miliarde nu au canalizare.